Fie ca locuiesti intr-un apartament cozy, in centrul orasului, fie ca locuiesti intr-o casa generoasa, in suburbii, la mare sau in zone montane, sufrageria ta este cea care lasa impresia generala a celor care te viziteaza. Spune de la prima vedere daca esti o persoana formala si eleganta sau una extravaganta si trendy. Sufrageria iti da starea de fapt a unei locuinte si reflecta gusturile fiecaruia in materie de design interior.
O sufragerie poate fi aranjata in nenumarate feluri. In timp ce pentru unii dintre noi spatiul este formal si folosit doar atunci cand musafirii ne bat la usa, pentru altii serveste drept locul de socializare cu familia, unde se ia masa, se priveste la televizor sau se fac temele cu cei mici. Majoritatea isi aloca un spatiu mic din sufragerie pentru servirea ceaiului si citirea unei carti.
O sufragerie, in sensul clasic al cuvantului este si incaperea in care se gasesc cele mai pretioase lucruri ale posesorului de drept a acesteia, fie ca vorbim de obiecte de decor scumpe, accesorii ca un tablou original sau o biblioteca impresionanta, colectii de timbre sau bijuterii, obiecte mostenite, a caror valoare ramane inestimabila.
Decorul este adesea simetric, o canapea cu un tablou deasupra, doua fotolii, masuta de cafea si lampadarele de o parte si alta a acesteia. Ferestrele largi, la pervazul carora si in fata se asaza plante de mari si mici dimensiuni si, eventual, o masa rotunda destinata musafirilor si conversatiilor cu acestia. Probabil ca iti pare cunoscuta aceasta descriere si ca ai vazut deja multe sufragerii amenajate in acest stil clasic. Mult spatiu, insa deloc practic si prea putin folositor, cam asa s-ar caracteriza o sufragerie clasica.
Designerii interiori propun anul acesta un aspect mai putin formal. Mobila mai confortabila, tesaturi extravagante, din materiale pretioase si foarte colorate, spatiu dedicat lucrului la calculator. Mai putine reguli, mai putina simetrie si mai multa culoare ar fi caracterizarea pe scurt a noilor sufragerii la moda. Aerul general ar trebui sa fie acela al nonsalantei, iar principala regula dupa care trebuie sa te ghidezi in amenajarea sufrageriei este ca alegerile tale sa fie in primul rand practice. Masa la care iti vei lua cina trebuie asezata in asa fel incat sa ai vedere la televizor. Nu mai este nevoie sa fie musai langa fereastra.
Biroul nu mai trebuie ascuns intr-un colt intunecat, gandeste-te la tine si la ochii tai si solutia va fi facila: va trebui sa ai vedere la fereastra, pentru ca lumina naturala sa-ti serveasca nevoilor tale, pe timpul zilei. Linia unei sufragerii nu mai trebuie sa fie atat de rigida, cum o stiam. Joaca-te cu mobila, asaza-o in ce pozitie doresti. De exemplu, nu exista o regula conform careia sa asezi canapeaua lipita de perete, o poti pozitiona in fata bibliotecii sau chiar in mijlocul camerei, pe diagonala, daca acest aspect te va face sa te simti mai natural decat de obicei.
Clasicii pereti albi si-au pierdut si ei farmecul. Alege nuante calde, care sa creeze o stare de armonie si de intimitate, chiar si pentru cei care vin in vizita. Orice element care vine sa completeze o atmosfera de seninatate, de neutru, culoare sau pofta de viata va fi ca o amprenta personala a locului in care iti petreci cel mai mult timp liber, acasa.
Reguli de baza pentru un decor inspirat
Regulile decoratiunilor interioare pot fi la fel de rigide ca o stanca sau pot fi atat de flexibile si libere in interpretare ca o viziune acerului. Expertii sustin insa ca invatarea acestor reguli de baza este primul pas catre sansa noastra de a incalca normele, atunci cand este necesar. Luam in calcul totul, nu trebuie sa ne scape nici cel mai mic amanunt: dimensiunea camerei, cea a ferestrei, punctele cardinale, amplasarea prizelor etc. Atunci cand decorezi o camera, trebuie sa ai in vedere faptul ca procesul este similar cu acela in care alegi sa-ti condimentezi viata de zi cu zi.
Fa-ti timp pentru lecturarea revistelor de specialitate, pentru participarea la showhouses, pentru navigarea pe internet inainte de a te apuca efectiv de decorare. Regula de baza este sa-ti identifici stilul personal, sa gasesti culorile si nuantele pe care le vrei in viata ta in fiecare dimineata.
Identifica punctul cheie al camerei sau creeaza-l tu insati: un semineu, un armoire, o masuta de cafea, o oglinda.
Defineste-ti stilul chiar si in scris si detaliaza-l. Nu doar stilul britanic, de exemplu, ci stilul francez cu motive rurale, cu o schema a culorilor in care sa predomine negrul si auriul.
Alege un element de baza in jurul caruia sa se concentreze restul deciziilor de design. Poate fi vorba despre o tesatura manuala, un covor, un tablou, o statueta de ceramica sau, pur si simplu, o carte postala. Ideea este ca acest element vedeta sa incorporeze in el atat schema culorilor, precum si stilul sau starea de spirit generala pe care doresti s-o imprimi casei tale.
Alege materialul podelelor si nuantele acestora inainte de a face achizitiile majore, precum cele ale mobilierului, si inainte de a te decide asupra nuantelor peretilor.
Tot in faza incipienta alege trei dintre elementele de baza: covoarele, draperiile si mini-mobilierul tapitat. Apoi iti va fi mai simplu sa te ghidezi in alegerile viitoarelor obiecte, pentru ca vei avea deja un stil si niste culori pe care trebuie sa le urmaresti.
Amesteca modelele, atat la scara mare, cat si la scara mica: dungi, cu motive geometrice, uni. Acest proces este mai complicat, pentru ca trebuie sa fii foarte atenta ca impresia generala sa nu fie una de incarcatura nedorita. Daca insa vei fi inspirata, efectul final va fi unul exceptional. Aranjarea acestor motive seamana cu migala depusa intr-o biblioteca, in care ne asezam cartile verical, orizontal, adaugam o caseta de bijuterii intre ele etc. In aparenta, creativ, in esenta extrem de ordonat dupa edituri sau autori sau ani ai aparitiei. Acesta este secretul si in ceea ce priveste motivele tesaturilor alese.
Ia in considerare utilizarea efectiva a camerei. Daca, spre exemplu, camera de luat masa, va fi totodata si incaperea de studiu, atunci ia in calcul un coltisor care sa-ti permita accesul la cat mai multa lumina naturala, insa si spatiul necesar pentru un birou si o minibiblioteca. Abia apoi mergi la cumparaturi, dupa ce in capul tau este totul limpede.
Tine seama de principiul repetitiei atunci cand vine vorba despre forme, culori, materiale, modele. Un accent de verde iti va atrage atentia, insa nu va avea niciodata acelasi efect ca atunci cand alte nuante de verde vin sa-l completeze. Doar urmand acest principiu poti desavarsi schema culorilor la care te-ai decis.
Nu face economii cand vine vorba despre mobilier. Alege cea mai buna calitate pe care ti-o permiti. Mobilierul nu se achizitioneaza in fiecare zi si este unul dintre elementele de baza care ne permite sa ne simtim acasa asa cum creierul nostru ne mai permite sa ne amintim din copilarie.