- Trandafirii urcatori – Au nevoie de un sprijin pentru a putea creste: un gard, o pergola, o poarta. Uda-l periodic si pazeste-l de daunatori. Dupa ce trec primele flori, scutura lastarii si fa butasi noi din varfurile ce au purtat flori.
- Trandafirii thea – Sunt tandafirii de gradina care au, de obicei, o singura floare. Sunt vigurosi si, adeseori, parfumati. Ca flori taiate, in vaza, sunt mai rezistenti decat alte categorii de trandafiri.
- Trandafirii Polyantha – Sunt stapanii parcurilor publice. Avantajul lor este ca nu sunt foarte inalti si au buchete mari de boboci, de diferite culori, care infloresc cel putin de doua ori pe an.
- Trandafirii pitici – Sunt ideali pentru stancarii, pentru ca nu cresc inalti, si, pentru marginea rabatelor (in spatele lor poti planta tot tufe de rtandafiri mai inalti, in culori ce contrasteaza).
Trandafirul japonez nu mai infloreste?
Intalnit in multe dintre casele romanilor, trandafirul japonez este printre cele mai apreciate plante de apartament de catre iubitorii de plante, mai ales de catre doamne, pe care le incanta florile abundente, in culori stralucitoare. El este prezent in natura in numar de peste 300 de specii, dar cel mai intalnit la noi in tara este cel sub forma de copacel cu flori de culoare alba, rosie, galbena sau, mai rar, portocalie.Daca va doriti sa va infrumuseteze balconul o asemenea planta trebuie sa stiti anumite preferinte ale hibiscus-ului pentru ca, daca nu le veti respecta conditiile optime, multitudinea de boboci se vor ofili inainte de inflorire sau ii vor cadea frunzele.
Trebuie sa aveti grija, in primul rand, la pragul de caldura, mai ales iarna, cand temperatura nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius, sa-l feriti de socuri termice, avind grija sa-l obisnuiti mai intai cu temperatura inainte sa-l scoateti primavara pe balcon si iarna cand il introduceti in casa. Are nevoie de umiditate asa ca trebuie sa-l protejati de aer uscat, care este una dintre cauzele care determina caderea frunzelor.
In privinta luminii, cel mai favorabil loc pentru Hibiscus este in spatii care primesc lumina din partea de sud, dar trebuie sa il udati des si sa il asezati asrfel incat razele soarelui sa nu cada direct pe frunze. In principiu temperatura potrivita pentru inflorit se situeaza in jurul a 18-20 de grade Celsius. Toamna putem sa-l lasam direct in bataia soarelui, in acest mod favorizindu-se dezvoltarea si maturizarea lastarilor, in timp ce iarna trebuie redusa udarea pentru a permite plantei sa-si ia perioada de repaus necesar pentru a reveni in plina forta in primavara.
Pamantul pe care trebuie sa-l folositi trebuie sa contina trei parti maranita, o parte pamant de telina si putin nisip. Ar putea parea ciudata aparitia nisipului, dar, contrar aparentelor, trandafirului japonez nu-i place sa se ” balaceasca ” in apa. La 3-5 ani trebuia sa se transplantaze in alte vase, deci nu va fi nevoie sa il schimbati in fiecare an, ba chiar mai mult, il deranjeaza. Este totusi necesar sa se inlocuiasca pamantul de la suprafata cu altul proaspat in fiecare an.
Pentru a avea o inflorire bogata si intinsa pe o perioada mai lunga ar fi bine sa aplicam ingrasamant (substante fertilizatoare) de doua ori pe luna, dar trebuie sa corelam timpul de aplicare, astfel: primavara este recomandat sa aplicam ingrasaminte care contin azot, vara – cele care contin potasiu si, daca dorim sa avem o adevarata feerie de flori, trebuie sa ne ” hranim ” floricelele si cu fosfor. Daca prietena cea mai buna isi doreste un trandafir ca al dumneavostra o puteti ajuta: hibiscusul se inmulteste destul de usor, dar trebui sa aveti putina rabdare.
Inmultirea se face primavara si vara (se poate face chiar si iarna, dar pe o perioada mai lunga de timp) prin butasi care se taie sub locul de prindere a unei frunze si care, la baza, sunt curatati de frunze cca 3 cm. Acestia se planteaza intr-un ghiveci si peste el puteti pune un recipient de sticla pentru a grabi inradacinarea.Pentru definitivarea coroanei taierea se face primavara devreme: ramurile exterioare ale coroanei nu trebuie lasate mai lungi de 15-20 cm, iar varfurile ramurilor tinere se rup usor pentru aparitia mai multor lastari.
Hibiscusul poate fi atacat destul de des de paraziti, de aceea este bine sa-l verificati periodic, mai ales pe spatele frunzelor. Insectele (afidele, tripsii etc.) pot fi indepartati destul de usor daca aplicati insecticide. Sfat util: inainte de aplicarea insecticidului udati cu generozitate inainte pentru a micsora socul si incercati sa-l folositi dimineata devreme sau – nerecomandat – seara, dar niciodata in timpul zilei, bineinteles urmarind instructiunile date de producator.
Cu putina grija si multa dragoste aceasta splendida planta ornamentala va va rasplari cu o feerie de flori care va vor incalzi casa, dar, chiar si fara flori, verdele puternic al frunzelor va incalzi si improspata aspectul general al caminului dumneavoastra.