Socul este o adevărată farmacie naturală, care atrage prin culorile intense și parfumul său pătrunzător. Are nenumărate proprietăți terapeutice și beneficii pentru imunitate (gripă, febră, constipație, inflamații ale cavității bucale, infecții ale căilor respiratorii superioare etc.).
Părțile recoltate din soc sunt în special florile (întreaga inflorescență) și fructele. Astăzi vă ofer o rețetă de limonadă răcoritoare și ușor acidulată din flori de soc, pentru consum rapid. Ne-o pregătea mama în copilărie, în mod regulat, în această perioadă. Nu voi uita niciodată acel parfum și gustul proaspăt al băuturii scoase direct din frigider. Ingredientele sunt pentru un borcan de 5 litri.
Ingrediente
- 500 g zahăr
- 1 buc lămâie
- 1 linguriță acid citric
- un vârf de cuțit drojdie uscata
- 5 flori mari soc
Mod de preparare
Dizolvăm zahărul într-o jumătate de litru de apă fierbinte și turnăm soluția în borcan.
Tăiem lămâia felii și o adăugăm în borcan.
Adăugăm acidul citric, florile de soc și completăm cu apă de la robinet până sus. Amestecăm bine.
Acoperim borcanul cu celofan și îl punem într-un loc cald, chiar și la soare. Lăsăm la soare timp de 2–3 zile, iar dacă vremea este mai răcoroasă, chiar mai mult. Băutura ar trebui să fermenteze ușor și să apară bule. Avem grijă să nu se formeze mucegai la suprafață. De aceea, încerc să grăbesc fermentarea adăugând un praf de drojdie uscată. Apoi, este suficient să ținem borcanul la soare 1–2 zile.
După fermentare, strecurăm băutura în sticle, o păstrăm la frigider și o servim cu gheață. Dacă vi se pare prea dulce, o puteți dilua cu apă sau apă minerală. Dar copiii vor adora această băutură dulce 🙂
Florile de soc rămase le-am întins într-un strat subțire pe o pânză și le-am uscat. Este indicat să le uscați într-un loc întunecos și cald, pentru a-și păstra culoarea frumoasă. Cu cât se usucă mai repede, cu atât mai bine. Usc doar partea cu flori, iar tulpinile groase le tai, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru uscare. Vă doresc un weekend plăcut.