angela.
19 octombrie (duminică), 2025
angela.

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Varza calita, de post

Înainte, familia mea refuza să mănânce varză calita. S-a dovedit că mereu pregăteam varza tocata „greșit”. De obicei, puneam totul într-o tigaie și uitam de ea.

Se pare că există o tehnică specifică de gătit și trebuie să urmezi instrucțiunile strict pentru a face un fel de mâncare pentru care familia va sta„ la coadă”.

Ingrediente:

  • 2 kg de varză
  • 300 g de ceapă
  • 200 g de morcovi
  • 100 ml de ulei
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de paprika
  • 50 g de pastă de tomate
  • 1 linguriță de mărar uscat (sau mărar proaspăt)
  • 1/3 linguriță de piper negru
  • 3 frunze de dafin
  • 100 ml de apă clocotită

Preparare:

Așa cum m-au învățat gospodinele, trebuie neapărat să adaugi câteva frunze de dafin la varză. Bucătarii experimentați nu pun frunzele de dafin direct în tigaie când fierb legumele sau carnea. În schimb, adaugă apă de dafin în felul de mâncare.

Pentru a o prepara, toarnă 100 ml de apă clocotită peste 3 frunze de dafin, acoperă vasul cu o farfurie sau un capac și lasă frunzele să se infuzeze timp de 10-15 minute.

Apoi toacă mărunt 300 g de ceapă. Dă pe răzătoarea mare 200 g de morcovi.

Îndepărtează frunzele bolnave, rupte și murdare de la căpățâna de varză. Eu am avut o varză de 1,5 kg. Toacă varza mărunt. Greutatea varzei tocate este de 1200 g. Puteti folosi si varza murata – trebuie sa o lasati un pic in apa, pentru a se desăra.

Ia o tigaie mare sau o oală cu fund gros. Toarnă jumătate din uleiul de floarea soarelui și incinge-l. Prăjește ceapa tocată până devine translucidă. Acum adaugă morcovul ras și prăjește până se înmoaie.

Când morcovul este aproape gata, adaugă o linguriță de paprika și o linguriță de sare și amestecă.

Transferă jumătate din varza tocată în tigaie și amestec-o cu aceasta compozitie prăjita. Acoperă cu un capac și prăjește timp de 3 minute la foc mediu.

Apoi adaugă încă un sfert din varza tocată, toarnă alte 50 ml de ulei și amestecă conținutul tigăii. Acoperă cu un capac și prăjește încă 3 minute.

După acest timp, adaugă restul de varză. Toarnă apa de dafin și adaugă o linguriță de sare.

Amestecă varza, reduce focul și fierbe sub capac timp de 10 minute. Ocazional, varza ar trebui amestecată.

Apoi adaugă pasta de tomate. Pentru asta, fă un spațiu în mijlocul tigăii și pune 50 g de pastă de tomate. Prăjește timp de 1 minut.  Mulți bucătari pun la acest pas si un strop de zahar.

Lasă varza să se gătească încă 5-7 minute fără capac la foc moderat.

Timpul de gătire al varzei depinde de nivelul ei de maturitate. Varza tânără trebuie fiarta doar 15 minute, în timp ce varza de iarnă cu frunze tari trebuie fiarta 30-40 de minute.

Cu 1-2 minute înainte de final, adaugă mărarul tocat sau 1 linguriță de mărar uscat și piper negru după gust.

Varza preparată după această rețetă iese chiar mai gustoasă decât carnea. Recomand cu încredere! Pofta buna!

Alte informații utile:

tort sanatos de curmale si ciocolata
De post

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

sarmale cu hrisca si orez
De post

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Ciulama de ciuperci
De post

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni
De post

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

reteta de aluat de post
De post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Prajitura Medana
De post

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Turte de post
De post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Pilaf dulce de post
De post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Supa de legume
De post

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Chiftele de linte
De post

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară