Daca te confrunti cu o pata mai serioasa, care nu se duce asa de usor, trebuie sa incerci o metoda mai drastica. Acesti 7 pasi pot ajuta la scoatele petelor, chiar si a celor mai incapatanate care nu se duc folosind cei 4 pasi de mai sus.
Conform prietenului nostru Radu (https://www.radubalan.ro/)inainte sa incepi sa o cureti, trebuie sa tii cont de cateva lucruri: pregateste-te sa petreci toata ziua incercand sa iti cureti salteua. Nu iti fa planuri pentru ziua rspectiva si asigura-te ca ai un loc in care sa dormi la noapte, pentru a lasa salteaua la uscat. Acestea fiind spuse, haideti sa incepem.
Pasul 1: Aspira salteaua
Poate parea simplu (si in general, chiar e), insa atunci cand aspiri o saltea, e important sa aspiri fiecare centimetru al acesteia. Asta deoarece praful, acarienii si chiar si puricii se pot ascunde in cele mai inaccesibile locuri – totusi, trebuie sa ii iei.
Asadar, trebuie sa aspiri salteaua intens pentru a o curata cum trebuie, nu un aspirat rapid. Incepe prin aspirarea suprafetei saltelei, dupa care aspir-o pe parti. Dupa ce ai aspirat-o corspunzator, intoarce salteaua pe partea cealalta si aspir-o si acolo. Curat-o in profinzime pe toate patile.
Sfat: Foloseste o perie speciala pentru o curatare eficienta.
Pasul 2: Curata salteaua cu bicarbonat de sodiu
Cu toate ca razele directe ale soarelui sunt cea mai buna metoda pentru a omori bacteriile si pentru a aerisi salteaua, nu este mereu o solutie pentru cei ce stau la bloc. Daca ai posibilitatea, iti recomand sa o lasi (pentru cateva ore).
Pentru a scapa de mirosul neplacut al saltlelei, poti folosi un bicarbonat de sodiu, poti acoperi suprafata saltelei cu un strat de bicarbonat de sodiu si lasa-l sa actioneze pentru cel putin 2 ore. Acesta va scote mirosurile neplacute din saltea. Poate fi de ajutor sa incerci sa introduci pudra in saltea cu mainile goale sau cu o perie moale – nu folosi o perie tare deoarece aceasta poate deteriora materialul saltelei.
Bicarbonatul de sodiu este eficinet pentru a absorbi umezeala, care poate fi blocata in saltea, asadar cu cat lasi mai mult bicarbonatul, cu atat rezultatele sunt mai eficiente.
Pasul 3: Aspira iar salteaua
Acum ca bicarbonatul de sodiu a actionat, e timpul sa il indepartezi de pe saltea. Trebuie sa aspiri in profunzime salteaua, pentru a nu mai ramane urme de bicarbonat pe suprafata acesteia.
In acest pas, vei indeparta mirosurile neplacute si umezeala aspirand bicarbonatul de sodiu. Incepe de la suprafata saltelei si prin apasari ferme, aspira salteaua in jos. Misca-te incet, pentru a te asigura ca ai aspirat complet salteaua. Repeta procesul pana cand salteaua a fost aspirata in totalitate.
Pasul 4: Fa solutia de curatare
Indiferent din ce este facuta salteaua ta, trebuie sa pastrezi umiditatea acesteia la minimum. Cu toate ca materialul s-ar putea umezi putin in timpul procesului de curatare, sugeram sa o cureti cat poti de intens si sa nu folosesti foarte multa apa.
Vei avea nevoie de o perie moale si de o solutie de curatare facuta din urmatoarele ingrediente:
- 1 L de apa (la temperatura camerei)
- 60 ml de otet alb distilat
- 64 g de bicarbonat de sodiu
- O lingurita de suc de lamaie
- Amesteca ingredientele intr-un bol si amesteca continutul intr-un sticla cu pulverizator
Pasul 5: Periaza salteaua
Amesteca spray-ul pulverizator bine inainte sa umezesti salteaua. Daca sticla are un pulverizator ajustabil, poti schimba presiunea de pulverizare, pentru a pulveriza spuma. Astfel, nu vei uda foarte tare saltaeua. Nu folosi mai mult de 2 pulverizari intr-un loc. Ideea e sa fie aceeasi cantitate de substanta pe toata suprafata saltelei.
Pentru o curatare in profunzime, pulverizeaza pe toate suprafatele saltelei.
Pentru a curata cat mai bine salteaua, foloseste miscari circulare si un minim de presiune. Daca ti se pare ca nu ai aplicat o cantitate suficienta de substante pe o suprafata, poti pulveriza iar si sa continui sa periezi, mai ales pe zonele mai murdare, in care trebuie sa insisti mai mult.
Pasul 6: Curata si aspira
Avand in vedere ca contine doar ingrediente naturale, nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste clatirea acestea. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti salteaua cu un prosop pentru a absorbi umezeala din suprafata acesteia si aspir-o iar pentru a indeparta toate reziduurile.
Acum nu mai e nevoie de o aspirare foarte intensa, ci una rapida.
Pasul 7: Curata salteaua
Din nou, daca poti aerisi salteaua in razele directe ale soarelui, e recomandat sa faci asta. Daca nu, poti pun salteaua pe o parte pentru ca atat partea de sus cat si cea de jos sa se aeriseasca in mod simultan. Intoarce salteaua odata la cateva ore si pastreaza camera bine ventilata, folosind un ventilator la viteza mare.
Daca ai curatat doar suprafata saltelei, las-o la uscat cu fata in sus. In unele cazuri, poate fi nevoie de cateva ore pentru a usca o saltea.
Acestia sunt cei 7 pasi care te pot ajuta sa cureti rapid suprafata unei saltele.
Sfaturi pentru prevenirea petelor de pe saltea
- Foloseste o saltea husa impermeabila pentru a preveni petele
- Nu manca si nu consuma bauturi in pat
- Accidente se intampla oricum – actioneaza rapid, nu le lasa sa se usuce
- Spala si curata husa cand s-a varsat un lichid
- Intoarce salteaua pe cealalta parte odata la cateva luni
- Aspira salteaua in fiecare luna(daca e posibil)
- Mereu trebuie sa ai o husa pe saltea, asadar, cumpara cel putin 2 – cand una e la spalat, o pui pe cealalalta
Oricat de multa grija ai de salteaua ta, la un momente dat, toti va fa uza. Odata la cativa ani (in general, peste 5) e indicat sa schimbi salteaua. Daca observi ca aceasta a devenit inconfortabila, este indicat sa o schimbi.
Cu ce se curata salteaua daca vrei sa scapi rapid de pete
Datorita transpiratiei, murdariei si a pielii moarte pe care o lasam cand dormim, nu e de mirare ca salteaua nu miroase tocmai bine daca nu a fost aspirata de mult.
Daca nu ai timp sa aplici pasii de mai sus, iata o metoda rapida care te poate ajuta sa cureti eficient salteaua intr-un timp relativ scurt. Nu vei scapa doar de pete, ci si de murdarie, umezeala si mirosuri.