angela.
11 septembrie (joi), 2025
angela.

Slănină afumată: secretul pentru o slănină fragedă și moale

slaninuta afumata

Unul dintre cele mai îndrăgite preparate pe mesele românești de sărbători este slănina afumată, cu o aromă inconfundabilă și un gust care adună familia la masă.

Aceasta poate fi savurată alături de o felie de pâine de casă și o ceapă roșie, fiind o adevărată delicatesă tradițională. Dacă vrei să prepari slănină afumată acasă, procesul este destul de simplu, dar necesită atenție și răbdare. Urmează pașii de mai jos pentru a obține o slănină afumată de neuitat!

Cat se fierbe slanina? Cum se afuma?

Alege slănina de pe spatele porcului, care are un strat de grăsime consistent și o textură mai fermă.

Taie slănina în bucăți mari de aproximativ 30×30 cm, pentru o afumare uniformă.

Pune slănina într-o oală mare cu apă, adăugând un pic de varză murată pentru un gust mai pronunțat.

Lasă slănina să fiarbă timp de 30 de minute, iar dacă apa scade prea mult, completează cu apă fierbinte. Adaugă în zeama de fierbere câțiva căței de usturoi, boabe de piper și câteva frunze de dafin.

După fierbere, scoate slănina și las-o să se răcească.

După ce slănina s-a răcit, freacă-o bine cu usturoi pisat, piper și boia dulce sau iute, în funcție de preferințe. Lasă-o să stea câteva ore pentru ca aromele să pătrundă bine.

Înainte de a o pune la afumat, înțeapă slănina cu un ac și leag-o cu o sfoară, pentru a o putea agăța în afumătoare.

Folosește lemn de fag pentru prima fază a afumării, apoi, pentru un gust mai intens, adaugă crengi de cireș sau zarzăr. Afumă slănina până capătă o culoare aurie și o textură fermă, dar nu prea uscată.

După ce afumarea este completă, slănina poate fi păstrată într-un loc răcoros sau la frigider. Se servește tăiată felii subțiri, alături de pâine de casă și ceapă roșie, fiind un adevărat festin al sărbătorilor.

Acum că ai rețeta pas cu pas, este momentul să te apuci de treabă și să aduci tradiția pe masa de sărbători!

Poftă bună și sărbători pline de gusturi delicioase!

Tags: Retete de afumaturi

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop si dulceata din muguri si conuri de pin
Rețete

Sirop din muguri tineri de pin sau dulceață din conuri – care e mai bun?

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară