Vă prezentăm un tort cu cacao, cremă din lapte condensat și glazură. Acest desert unic combină gustul delicios al blatului cu cacao, finețea cremei și dulceața glazurii. Un tort simplu, dar absolut savuros, care va încânta orice iubitor de dulciuri.
Ingrediente pentru blat:
- 4 albușuri + un praf de sare + 20 g zahăr
- 4 gălbenușuri
- 160 g zahăr
- 100 ml apă (la temperatura camerei)
- 130 g făină albă
- 2-3 linguri cacao
- 1 linguriță praf de copt
1. Pregatire blat:
Separați albușurile de gălbenușuri în două boluri.
2. În primul bol cu albușuri adăugați un praf de sare – bateți cu mixerul și, în timpul mixării, adăugați treptat zahărul – mixați până obțineți o spumă albă și pufoasă.
3. În al doilea bol cu gălbenușuri, adăugați treptat zahărul în timp ce mixați – apoi adăugați apa și continuați să mixați. La final, încorporați făina cernută și cacaoa cernută amestecată cu praful de copt. Amestecați până la obținerea unui aluat neted și apoi încorporați treptat spuma de albușuri – amestecați bine.
4. Turnați aluatul într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt (diametru 20 cm) și coaceți în cuptor preîncălzit la 180 °C timp de 40 de minute. După coacere, lăsați să se răcească puțin.
Pentru cremă:
- 2 ouă
- 50 g zahăr
- 3 linguri amidon
- 150 g lapte condensat
- 250 g lapte
- vanilie – după gust
- 200 g unt (la temperatura camerei)
Sirop pentru însiropare:
- lapte îndulcit – după gust
Glazură:
- 3 linguri cacao
- 3 linguri zahăr
- 3-4 linguri smântână fermentată
- 3-4 cuburi de unt (la temperatura camerei)
5. Pregatire cremă:
Într-o cratiță pe foc spargeți ouăle, adăugați zahărul și bateți bine. Apoi adăugați amidonul de porumb, laptele condensat și laptele obișnuit – amestecați bine și fierbeți la foc mic până se îngroașă. După ce este gata, adăugați vanilia și transferați crema într-un bol, acoperiți cu folie alimentară și lăsați să se răcească.
6. Răsturnați blatul copt și răcit pe un grătar și îndepărtați hârtia de copt.
7. Tăiați partea superioară a blatului și păstrați-o deoparte. Apoi tăiați blatul în două părți egale și însiropați-le cu lapte îndulcit.
8. În crema răcită adăugați untul și bateți împreună până obțineți o cremă pufoasă.
9. Așezați prima parte a blatului într-un inel pentru tort, întindeți crema bătută, nivelați și acoperiți cu cealaltă parte a blatului – dați la frigider pentru 3-4 ore.
9. Glazura:
Într-o crăticioară puneți cacao, zahăr și smântâna fermentată. Fierbeți la foc mic până ajunge la o consistență mediu-omogenă.
10. Turnați glazura obținută peste tort, nivelați și decorați deasupra cu glazura rămasă. Dacă doriți, puteți pune tortul câteva minute la frigider.
11. Serviți tortul cu cacao și cremă de lapte condensat cu dragoste.
Prietenii noștri, vă dorim poftă bună!