În ultimii ani terapiile alternative, cele care abordează afecțiunile în mod holistic, sunt din ce în ce mai populare. Pentru mine, din exemplul personal și al celor din jurul meu, este evident faptul că bolile nu au o cauză simplă și unică ci sunt rezultatul unui cumul de factori, atât de natură fizică, cât și psihologică și spirituală.
Dintre aceste terapii (homeopatie, acupunctură, masaj etc) aromaterapia mi se pare cea mai accesibilă și ușor de utilizat, nu necesită pregătire specială pentru utilizarea zilnică, doar urmarea unor sfaturi simple.
Dar până vom ajunge la mica listă de sfaturi, haideți să aflăm împreună ce sunt de fapt uleiurile esențiale și cum funcționează.
Plantele pot produce esențe parfumate, care au rolul de a atrage insectele cu rol benefic și de a le respinge pe cele dăunătoare. Celulele care secretă aceste esențe se găsesc în frunze și flori, iar esențele pot fi eliberate și transformate în uleiuri esențiale prin trei metode principale: presare (în cazul citricelor), distilare (cu apă sau aburi) sau prin extracția cu solvenți.
Fiind puternic volatile se dipersează rapid în aer, sunt absorbite de organism atât la nivelul pielii cât și la nivelul plămânilor aducând astfel în corp principiile active ale plantei din care sunt extrase.
Uleiurile esentiale pot fi folosite astfel:
- pentru băi aromatice
- pentru parfumarea încăperilor se pot folosi vaporizatoare sau spray-uri pe bază de apă
- în uleiuri de masaj
- la gătit, doar variantele de uleiuri certificate pentru uz intern
- pentru parfumarea diverselor soluții de curățenie și a obiectelor, precum șervețele de hărtie sau așternuturi
Voi reveni cu articole pentru fiecare dintre aceste variante de utilizare a uleiurilor esențiale, dar mai întâi aș dori să vă prezint o listă de sfaturi generale de folosire.
- Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, nu se vor folosi niciodată simple, ci trebuie diluate Se diluează în uleiuri vegetale, numite uleiuri purtător (carrier oil), cel mai folosit este uleiul de migdale. În general concentrația pentru un ulei de masaj este de 2-3% ulei esențial în uleiul bază.
- Uleirile esențiale sunt foarte volatile, trebuie păstrate în flacoane închise la culoare, de preferință din sticlă, care se închid ermetic.
- Uleiurile esențiale pot cauza alergii. Atunci când folosiți un ulei esențial pentru prima dată este bine să testați pe o bucată mică de piele, lăsați să treacă 24 de ore și dacă nu au apărut mâncărimi sau roșeață înseamnă că îl puteți folosi fără probleme. Precauții speciale trebuie luate în cazul femeilor însărcinate, multe dintre uleiurile esențiale sunt interzise în perioada sarcinii.
- Unele uleiuri esențiale sunt fotosensibile. Dacă vă expuneți la soare după utilizarea lor riscați decolorarea pielii. În general e cazul uleiurilor esențiale obținute din citrice.
- Nu utilizați uleiuri esențiale care vă displac atunci când le folosiți pentru prima dată.
De cele mai multe ori mirosul este legat de memorie mult mai mult decât vrem să credem, iar aprecierea unei arome este un lucru extrem de peronal. Aromaterapia are la bază ideia de a declanșa o stare de bine, iar dacă un ulei esențial care ne displace are teoretic unele calități terapeutice, în practică s-a demonstrat că nu ne va face niciun bine, dimpotrivă poate dăuna.
About Article Author
Similar Articles
50 de idei#7.Candelă
O ideie de cadou simplu și de efect: candelă realizată dintr-un borcan, zahar sau sare și o lumânare albă. Pentru
Uleiul de galbenele – 20 sfaturi pentru a beneficia din plin de acest ulei
Blogul care te ajuta sa intelegi mai bine tot ceea ce tine de uleiul de galbenele. De aici poti de
29 de idei de Cadouri făcute în casă
Am pornit la drum cu cele 50 de idei de cadouri pentru Crăciun pregătite în casă sperând că voi reuşi
50 de idei#21.Fular tricotat
Am de mai bine de 10 ani un fular tricotat de mama. A rezistat timpului mult mai bine decat orice
Cum poți printa documente economisind hârtie
Modul în care printați, obiceiurile proaste de printare ca să spun așa, sunt sursa unei imense risipe. De foarte multe
50 de idei#.19 Lumânări în ceşti
Dacă aveţi resturi de lumânări, ceşti frumoase de ceai sau cafea şi puţină îndemânare, puteţi pregăti nişte lumânări deosebite. Pe