angela.
22 mai (joi), 2025
angela.

Pâine de casă cu ceapă – pufoasă, aromată și foarte bună!

Paine pufoasa cu ceapa

O sa pregatesc o paine cu ceapa, foarte gustoasa , una dintre retetele mele preferate. Chiar daca nu va place ceapa, trebuie neaparat sa o incercati.

Ingrediente:

  • Apă (apa de cartofi (in care au fiert cartofii sau zer) – 350 ml
  • sare – 10 g
  • zahăr – 15 g
  • Drojdie uscată – 6 g
  • Ulei (în aluat) – 40 ml
  • Ceapa – 150 g
  • Făină de grâu – 620 g +/- (1/4 parte poate fi înlocuită cu făină de secară)

Preparare:

Am taiat ceapa cubulete mici, incing tigaia cu ulei la temperatura medie si o prajesc pana devine aurie, principalul lucru este ca ceapa sa ramana suculenta, dar aurie.

Transfer imediat ceapa prăjită în bolul pentru frământat aluatul, ca să nu se mai ardă în tigaie, o las să se răcească puțin.

Adaug apa calduta, ulei de floarea soarelui, sare, zahar si drojdie uscata. Puteți folosi drojdie proaspata (18 g), apoi asigurați-vă că lasati la crescut acest amestec, pana face spuma.

Cern faina, o amestec mai intai cu un tel, apoi presaram suprafata de lucru cu faina si framant aluatul cu mainile, pana se omogenizeaza.

Aluatul finit își păstrează bine forma, nu se întinde, dar rămâne usor lipicios și se desprinde de pe mâini. Am pus aluatul intr-un vas uns cu ulei, il acopar cu un capac, il las la dospit la loc caldut 1,5-2 ore.

Am pus pe suprafata de lucru aluatul care s-a adunat si il framant bine ca sa iasa toate bulele de aer. A iesit un aluat foarte placut si deloc lipicios dupa ce a crescut. Împărțim această bucată de aluat în două părți pentru că vreau să fac două painici rotunde.

Frământ din nou fiecare bucată, astfel încât să obtin o bila uniformă, frumoasă. Am pus ambele paini pe o tava de copt, am acoperit cu o folie si un prosop, am lasat la dospit aproximativ 30-40 de minute.

Pâinile au crescut în volum dupa care le ung cu un ou batut bine. Dacă doriți, acum puteți face incizii pe suprafata painii sau le puteti lasa asa, simple. Coc in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Pâinile gata se răcesc sub un prosop.

Pentru mine, această pâine rămâne moale și nu devine „învechită” nici dupa trei zile, apoi se mănâncă pur și simplu. Nu mâncăm multă pâine, așa că avem suficientă pentru 3 zile. Pofta buna!

Tags: Retete de paine

Alte informații utile:

socata din 14 flori de soc
Rețete

Cea mai bună și delicioasă rețetă de socată – am făcut-o din 14 flori

socata ca pe vremuri
Rețete

Rețetă de socată ca pe vremuri – uite cum o fac eu mereu și iese extraordinară

sirop de soc fara sterilizare
Rețete

Sirop de soc – conservat pentru iarnă dar fără sterilizare

sirop de soc pentru ceai
Rețete

Sirop natural din soc făcut acasă – perfect și pentru ceai

sirop de soc cu citrice
Rețete

Sirop din flori de soc cu lămâie și portocală – aromat, dulce și foarte bun

sirop de soc la borcan pentru iarna
Rețete

Sirop din flori de soc – eu l-am păstrat la borcan și îl folosesc chiar și la ceaiuri

socata pentru iarna
Rețete

Socată păstrată la borcan pentru iarnă – rezistă excelent

sirop de soc reteta bunicii
Rețete

Sirop de soc ca la bunica – o rețetă simplă dar foarte bună

socata de casa la sticla
Rețete

Sirop de soc – limonadă delicioasă și sănătoasă făcută acasă

sirop de soc pentru bauturi
Rețete

Sirop din flori de soc sau tei perfect pentru băuturi

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară