Vă pot spune fără echivoc ca acest preparat este foarte gustos! Gogosile acestea sunt foarte fragede la interior, cu un gust uimitor. Pregătește-le și familia ta va fi încântată. Se pot servi ca gustare sau chiar la micul dejun, alaturi de iaurt sau gem.
Ingrediente necesare:
- Cartofi – 500 g.
- Lapte – 500 ml.
- Apa in care au fiert cartofii – 50 ml.
- unt – 30 g.
- zahăr – 2 linguri.
- Sare – 1/2 linguriță.
- Drojdie uscată – 5g.
- Bicarbonat de sodiu – 1 linguriță.
- Ouă – 2 buc.
- Făină – 450-480 gr.
Mod de preparare:
Mai întâi, fierbeți cartofii în apă cu sare, greutatea cartofilor curățați este de 500 de grame. Scurgeți cartofii, lăsând 50 ml de apa de la cartofi. Transformăm cartofii fierti în piure cu ajutorul unui zdrobitor. Se toarnă 500 ml lapte, se toarnă 50 ml apa de la cartofi.
Adăugați 2 linguri zahăr, jumătate de linguriță sare. Se toarnă 30 g de unt topit. Spargeți 2 ouă și adăugați 5 g drojdie uscata. Se amestecă totul și se adaugă 200 de grame de făină cernută. Aluatul trebuie să iasă ca smântâna.
Lăsați aluatul într-un loc cald să dospească timp de 1 oră.
Framanta aluatul. Adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 250 de grame de făină și amestecați. Adăugați la aluatul potrivit. Aluatul trebuie să arate ca niște clătite, nu trebuie sa curga din lingură, ci sa alunece usor. Lasam aluatul sa se odihneasca 10-20 de minute.
Aluatul este gata. Încingem tigaia și o ungem cu ulei, dacă vă place in mai multa grasime, atunci puteți turna mai mult ulei, sau chiar o puteți prăji într-o tigaie uscată – daca vreti sa fie cu 0% ulei. Asigurați-vă că prăjiți la foc mic sub capac pe ambele părți timp de aproximativ 1,5-2 minute pe fiecare parte.
Servește gogosile fierbinți la masă.
Datorită adăugării de bicarbonat de sodiu, mirosul și gustul drojdiei sunt neutralizate și, ca urmare, gogosile sunt foarte fragede – se topesc literalmente în gură. Pofta buna!