Astăzi fac tortilla (sau placinte prajite) foarte gustoase cu ceapă verde și ouă: aluat subțire, crocant, mult umplutură și fără cuptor. Cu siguranță merită făcute astfel de plăcintuțe, mai ales când nu aveti carne tocată la indemana sau nu consumati carne.
Se prepară foarte simplu: nu durează mai mult de 10 minute pentru a frământa aluatul, iar umplutura este cu ouă fierte si ceapă verde.
Ingrediente pentru aluat:
- făină – 375-400 g
- sare – 1 linguriță
- zahăr – 0,5 linguriță
- apă clocotită – 250-260 ml
Pentru umplutura:
- ouă fierte – 6 buc.
- sare, piper dupa gust
- ceapa verde
- unt – 70 g
- ulei – pentru prajit
Rețetă de gătit pas cu pas:
Amestecam intr-un bol, faina cu sarea si zaharul. Adaug apa clocotita si framant aluatul mai intai cu o spatula si apoi cu mainile. Aluatul este moale și nu se lipește de mâini. Il acoper si il las 15-20 de minute sa se odihneasca.
Si in timp ce aluatul se „odihneste”, pregatesc umplutura: toc ceapa verde si o pun intr-un bol. Topesc untul in cuptorul cu microunde si il pun imediat, fierbinte, peste ceapa verde si amestec bine.
În continuare, am tăiat ouăle prefierte și curățate de coajă. Le-am pus in bolul cu ceapa, adaug sare si piper, amestec si umplutura este si gata.
Împărțim aluatul în 8-10 părți și formăm bile egale. Pentru o placinta, trebuie să întindeți 2 bucăți. Am întins umplutura pe un strat de aluat întins, ung marginile aluatului cu apă si acopăr cu a doua foaie și lipesc marginile aluatului. Dacă doriți, puteți folosi o furculiță pentru a face margini ondulate.
Prăjim placintele, la foc mediu, pe ambele părți până la o culoare frumoasă aurie.
Pofta buna!