Parjitura Tres Leches este un desert însiropat după coacere cu 3 tipuri de lapte – lapte obișnuit, lapte condensat îndulcit și lapte condensat neindulcit. Pot spune cu încredere că este unul dintre deserturile mele preferate!
Dulce, extrem de pufos și cu siguranță cel mai umed dintre toate. Consistența este asemănătoare cu un budincă de pâine, dar într-o variantă de top. Spuma de smântână completează ușurința și delicatețea acestui desert.
Ingrediente pentru aluat:
- 5 ouă
- 200 g zahăr (împărțit în 150 g și 50 g)
- 130 g făină de grâu tip 000
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 80 ml lapte 3,2%
- 1 linguriță extract de vanilie
- Un praf de sare
Prepararea aluatului:
Se bat gălbenușurile cu 150 g zahăr timp de aproximativ 7 minute. Când amestecul devine mai deschis la culoare și semnificativ mai gros, se adaugă laptele (la temperatura camerei) și extractul de vanilie, și se mixează pe scurt.
Apoi, se adaugă ingredientele uscate: făina, praful de copt și un praf de sare. Se amestecă delicat cu o spatulă sau se mixează pe viteză mică (eu am preparat aluatul folosind un mixer planetar cu accesoriul pentru bătut).
Separat, se bat albușurile până devin spumă tare. Se adaugă treptat restul de zahăr (50 g). Spuma de albușuri se încorporează delicat în aluatul gros în 2-3 etape.
Compoziția obținută se pune într-o tavă de 18×28 cm tapetată cu hârtie de copt. Se coace într-un cuptor preîncălzit la 170°C timp de aproximativ 25 de minute (sau până trece testul cu scobitoarea). Se lasă să se răcească.
Cu ajutorul unei scobitori, se înțeapă blatul de prăjitură pentru a face mai multe găuri.
Ingrediente pentru însiropare:
- 180 g lapte condensat îndulcit (din conservă)
- 270-280 ml lapte condensat neindulcit (din cutie)
- 50 ml lapte 3,2%
Ingrediente pentru spuma de smântână:
- 330 g smântână 30%, răcită
- 1-2 linguri zahăr pudră, după gust
- 1 plic de smântână fix
Prepararea însiropării:
Se amestecă cele trei tipuri de lapte într-un vas. Se amestecă cu un tel până când se omogenizează.
Se toarnă amestecul de lapte pe prăjitură, câte puțin, până când este absorbit complet.
Se lasă să stea.
Prepararea spumei de smântână:
Smântâna rece se bate până devine tare. La final, se adaugă smântână fix și zahărul pudră după gust. Se bate până se îngroașă.
Se pune crema de smântână pe deasupra prăjiturii.