Întotdeauna mi-am dorit să am mâinile cu degete lungi şi unghii frumoase.
Dacă de partea legată de lungimea degetelor mama natura a avut grijă şi mi-a dăruit unele de pianistă, pentru cea legată de unghii părea că nu a mai avut resurse.
Nu mi-am dorit niciodată unghii lungi, nu suport să îmi strâng mâna în pumn şi să simt unghiile cum îmi intră în piele, tot ce îmi doream era să am unghii sănătoase, care să nu se exfolieze şi să nu se rupă la orice mişcare.
Dar orice aş fi făcut dorinţa mea părea nerealizabilă.
Manichiura cu oja
Manichiura mi-o făceam de cele mai multe ori acasă, am fost de câteva ori la saloanele dedicate, dar nu am încredere în metodele lor de sterilizare, ştiu că multe s-au schimbat, că standardele sunt altele, dar am preferat întotdeauna siguranţa propriei mele truse. Am renunţat la pila din metal, foloseam betigase din lemn de portocal pentru îndepărtarea cuticulelor, le dădeam unghiilor forma uşor pătrăţoasă, care se spune că este ceva mai rezistentă la rupere şi totuşi unghiile mele erau mereu exfoliate, casante, fără lac aplicat arătau groznic.
După ce am întrerupt munca din cauză de bebe, am continuat să îmi fac manichiura ca şi înainte, nu mai aveam probleme dacă era vreo unghie imperfectă 🙂 , dar săptămânal urmam ritualul ştergerii cu dizolvant (cât mai delicat posibil), curăţării unghiilor şi aplicării unui nou strat de ojă.
Nu am folosit branduri foarte scumpe, dar nici din cele foarte ieftine. Până ce nu am început acest blog nici nu mă prea preocupa ce conţineau. Dar în timp am început să citesc din ce în ce mai multe depre toluen, formaldehidă şi altele asemenea şi mi-am dat seama că oricât de mult le-aş îngriji, aplicând după aceea produse care conţineau asemenea ingrediente nu aveam să ajung nicăieri.
De ce?
Toluenul este principalul vinovat de exfolierea unghiilor, în plus există studii care au arătat că persoanele expuse în mod repetat la această substanţă au avut pierderi de sarcină în număr mult mai mare decât cele neexpuse.
Formaldehida apare în unele studii ca având efect cancerigen, poate provoca iritaţii şi alergii.
Şi atunci m-am hotărât să le dau unghiilor mele o mică pauză, care iată că tocmai a împlinit patru luni.
Ce am făcut diferit?
Nu am mai folosit ojă şi nici dizolvant, fie el blând şi fără acetonă. Şi efectele se văd. Unghiile mele sunt sănătoase, nu se mai exfoliează, nu se rup, nu mai au tenta aceea gălbuie dată de utilizarea lacurilor foarte pigmentate.
Nu spun că nu duc dorul unei culori frumoase aplicate pe unghii sau că un lac bine ales nu schimbă total aspectul mâinii, dar în acest moment pentru mine e mult mai important să am unghiile sănătoase.Pentru rarele ocazii în care chiar va fi necesară aplicarea unei oje intenţionez să cumpăr una care să nu conţină substanţele de mai sus, oferta începe să se diversifice şi deşi preţul lor este un pic mai mare, prefer să am o singură ojă bună într-o culoare neutră decât 5 care îmi distrug unghiile.
Voi aţi putea renunţa pentru câteva luni la aplicarea ojei?