angela.
23 iunie (luni), 2025
angela.

Cele mai bune baghete de casă cu umplutură de cartofi: REȚETĂ pentru pâine pufoasă și gustoasă!

baghete de casa cu cartofi

Descoperă magia coacerii de acasă cu această rețetă fantastică pentru baghete de casă cu umplutură de cartofi! Secretul supleței și moalei incredibile a acestora se află într-un „starter” simplu din lapte și făină. Datorită acestei metode, pâinea va rămâne incredibil de moale chiar și a doua zi.

Centrul fiecărei baghete este umplut cu piure de cartofi delicios, condimentat cu brânză și pătrunjel, creând un contrast interesant de gust cu aluatul ușor dulce. La suprafață sunt frumos aurii, iar în interior sunt incredibil de moi – acest aluat moale și gustos trebuie neapărat încercat! Este o rețetă care va deveni un favorit în bucătăria ta.

Prepararea acestor baghete umplute este împărțită în mai mulți pași, inclusiv dospirea, dar rezultatul merită din plin. Mirosul pâinii proaspăt coapte va umple întreaga bucătărie și senzația de a pregăti ceva de mână este de neprețuit.

Aceste baghete de casă cu umplutură de cartofi sunt excelente pentru mic dejun, gustări, ca garnitură la supe sau salate, dar și ca o cină ușoară. Sunt atât de gustoase încât le vor adora atât copiii, cât și adulții, iar tu vei avea întotdeauna o rețetă originală și satisfăcătoare de pâine la îndemână.

Starter

  • 125 ml lapte semidegresat
  • 2 linguri făină albă (tip 650 sau 550)

Prepararea starterului

Într-o căniță mică, amestecați bine 125 ml lapte cu 2 linguri de făină. Gătiți la foc mic, amestecând continuu, până când amestecul se îngroașă la consistența unui puding fin (acest lucru durează doar câteva minute). Nu fierbeți.

Opriți focul și lăsați starterul să se răcească la temperatura călduță (cca 35-40°C). Important: Nu trebuie să fie prea fierbinte, pentru a nu distruge drojdia!

Ingreidente aluat

  • 1 linguriță drojdie uscată (cca 4g)
  • 125 ml lapte cald (cca 35-40°C)
  • 250 g făină albă (același tip ca la starter, cernută)
  • 4 linguri zahăr cristalin
  • 1 ou (mărime M, la temperatura camerei)
  • 1 linguriță sare
  • 5 linguri unt nesărat, moale (cca 70-75g)

Prepararea aluatului

Într-un bol de mixer sau într-un bol mai mare, cernem 250 g făină, adăugăm zahărul și sarea. Amestecăm.

Într-un bol separat, dizolvați drojdia uscată în 125 ml lapte cald și lăsați să stea câteva minute, până începe să spumeze.

Bateți oul într-un bol mic. Rezervați aproximativ 1 lingură pentru a unge pe urmă pâinea.

Adăugați starterul cald (din pasul 2), drojdia activată și majoritatea oului bătut (lăsând o lingură deoparte) în amestecul de făină.

Începeți să frământați aluatul (cu mâinile sau într-un robot de bucătărie cu cârlig). Când ingredientele s-au legat, încorporați treptat untul înmuiat.

Continuați să frământați cel puțin 10 minute, până când aluatul devine neted, elastic și se desprinde de pereții vasului.

Ingrediente umplutură

  • cca 12 linguri piure de cartofi (cca 300-400g, de consistență mai densă, răcit)
  • Sare după gust
  • Piper negru măcinat după gust
  • cca 50-70 g brânză tip Edam (sau alt tip de brânză tare, rasă fin)
  • Pătrunjel proaspăt (tocat) după gust

Pentru finisare

  • Un mic cantitate de ou bătut (rezervat din prepararea aluatului) + 1 linguriță lapte pentru uns
  • Ulei sau unt pentru ungerea tăvii sau hârtie de copt

Prima dospire

Modelați aluatul într-o bilă, puneți-l într-un bol curat și ușor uns cu ulei, acoperiți-l cu un prosop sau folie și lăsați-l la dospit într-un loc cald timp de 1 până la 1,5 ore, sau până când volumul său se dublează.

Formarea și umplerea

După ce aluatul a dospit, puneți-l pe o masă ușor presărată cu făină, frământați-l puțin și împărțiți-l în 6 părți egale. Din fiecare parte formați câte o bilă mică.

Întindeți fiecare bilă de aluat într-o formă ovală sau dreptunghiulară. Apoi, rulați aluatul ferm de-a lungul laturii mai lungi pentru a forma o baghetă mică sau un rulou.

Puneți baghetele formate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei, lăsând suficient spațiu între ele.

Cu degetele sau cu mânerul unei linguri, faceți o adâncitură lungă în mijlocul fiecărei baghete, lăsând marginile mai sus.

Pregătiți umplutura: amestecați piureul de cartofi răcit cu sare și piper. Adăugați brânza rasă și pătrunjelul tocat și amestecați.

Umpleți adânciturile baghetelor cu umplutura de cartofi.

A doua dospire și coacerea

Acoperiți baghetele umplute cu un prosop curat și lăsați-le să dospească într-un loc cald încă 30 până la 45 minute, până când cresc vizibil.

Preîncălziți cuptorul la 180°C (foc sus și jos).

Amestecați oul rămas cu o linguriță de lapte. Ungeți cu grijă baghetele dospite cu acest amestec de ou (doar aluatul, nu umplutura).

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți aproximativ 25-30 minute, sau până când baghetele sunt frumos aurii și coapte bine.

După coacere, scoateți baghetele de casă cu umplutură de cartofi din cuptor și lăsați-le să se răcească pe un grătar. Serviți-le calde sau la temperatura camerei.

Sfat:

Starter: Nu omiteți acest pas! Datorită lui, pâinea va fi incredibil de moale și suculentă chiar și a doua zi. Asigurați-vă că starterul s-a răcit la temperatura corectă înainte de a-l adăuga la drojdie.

Piureul de cartofi: Cel mai bine este să folosiți un piure de cartofi mai gros, preparat clasic din cartofi fierți, unt și lapte (dar cu mai puțin lapte pentru a fi mai dens). Puteți folosi și resturi de piure de cartofi din ziua precedentă. Eu îl gust bine înainte de a-l folosi pentru umplutură.

Formare: În loc de baghete, puteți forma și chifle rotunde și faceți o adâncitură în mijloc. Procedura de umplere și coacere rămâne aceeași.

Variante de umplutură: În loc de piure de cartofi, puteți încerca și alte umpluturi – de exemplu, umplutură de brânză (dulce sau sărată), mac, dulceață sau chiar carne tocată (carne gătită bine). Posibilitățile sunt nelimitate!

Tags: Rețete cu aluatRetete cu cartofi

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

dulceata exotica din conuri
Rețete

Dulceață tradițională din conuri de brad – gust autentic și bun

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară