Astăzi vreau să vă ofer o rețetă foarte bună de cvas de casă. Gustul său amintește foarte mult de cvasul pe care-l facea mama in copilarie.
Cvasul este o bautura fermentata care se face din secara sau chiar din paine de secara si este populara mai ales in tarile din estul Europei insa mama stia aceasta reteta si o facea mereu cand avea timp. Cvasul trebuie consumat cu precautie deoarece contine putin alcool, maxim 1% (aviz celor care au copii sau nu doresc sa consume deloc alcool).
Se prepară foarte ușor și gustul este de nedescris.
Ingrediente pentru prepararea cvasului:
- apă – 5 litri;
- cicoare – 1,5 – 2 linguri;
- sare de lamaie sau suc de lămâie – 1 – 1,5 linguriță;
- zahăr granulat – 650 – 700 gr.;
- drojdie uscată – 5 gr. (poate fi înlocuită cu drojdie proaspătă în raport de 1:3)
Mod de preparare:
Luați o oală mare emailată de 6-7 litri. Puneți apa pregătită (5 litri), sarea de lamaie, cicoarea și zahărul. Amestecați bine și puneți pe aragaz până când amestecul ajunge la punctul de fierbere.
Scoateți oala de pe foc și lăsați amestecul să se răcească la temperatura camerei.
Când amestecul s-a răcit la temperatura camerei, adăugați drojdia uscată și amestecați bine.
Puneți amestecul într-un recipient mare de sticlă sau ceramică și acoperiți-l cu un prosop curat. Lăsați-l la fermentat timp de 2-3 zile într-un loc cald și întunecat.
După 2-3 zile, verificați cvasul iar dacă are gustul și aroma dorite, strecurați-l și puneți-l în sticle de sticlă cu capac ermetic. Lăsați-l la frigider și serviți-l rece.