Prepararea unui cheesecake poate fi floare la ureche pentru unii. Dacă faci parte din cealaltă categorie, care nu reușește să obțină un cheesecake reușit, am pregătit pentru tine o rețetă pas cu pas pentru varianta fără gluten a acestui desert.
Ca bază pentru blat am folosit biscuiți cu unt fara gluten. De asemenea, se pot folosi și biscuiți Oreo fără gluten, din care se îndepărtează crema – iar aceasta poate fi adăugată în umplutura cu mascarpone.
O ultimă recomandare la final 🙂 Îți sugerăm să folosești toate ingredientele la temperatura camerei.
Număr de porții10 porții
Ingrediente blat:
- 250 g biscuiți cu unt fara gluten
- 120 g unt fără lactoză
Umplutură:
- 500 g mascarpone fără lactoză
- 250 g brânză de vaci fără lactoză
- 250 g zahăr pudră
- 200 g smântână acră fără lactoză
- 1,50 lingurițe esență de vanilie
- 3 buc ouă
- 1 jumătate de cană gălbenușuri
- 1 jumătate de cană coajă de lămâie
Mod de preparare:
1 Mărunțim biscuiții până obținem un amestec fin.
2 Adăugăm untul topit peste biscuiții mărunțiți.
3 Tapetăm forma de tort cu hârtie de copt.
Presăm amestecul de biscuiți și unt în formă; putem pune biscuiți și pe marginile formei.
Recomandăm să așezi sub formă o tavă, deoarece untul poate curge prin formă și astfel eviți murdărirea cuptorului 🙂
Coacem blatul din biscuiți timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C.
4 Amestecăm mascarpone, brânza de vaci și smântâna acră (la temperatura camerei), apoi le mixăm împreună cu zahărul pudră.
5 Adăugăm ouăle treptat. Așteptăm ca fiecare ou să fie bine încorporat înainte să adăugăm următorul.
La final adăugăm esența de vanilie (sau două plicuri de zahăr vanilat) și coaja de lămâie.
6 Turnăm crema peste blatul din biscuiți răcit (recomandăm să ungi și marginile formei cu unt), lăsăm 5 minute să se așeze, apoi coacem.
7 Coacem cheesecake-ul la bain-marie la 160°C-170°C aproximativ 60 de minute.
Când cheesecake-ul se umflă în cuptor, scoatem tava cu apă și mai coacem 5-10 minute. Răsucim cheesecake-ul din când în când în cuptor pentru o coacere uniformă.
Știm că e gata dacă lovim ușor forma cu o lingură sau scuturăm tava – dacă mijlocul tremură ușor ca o gelatină, atunci este gata 🙂
Oprim cuptorul, îl deschidem aproximativ 5-10 cm și lăsăm cheesecake-ul să se răcească în cuptor timp de aproximativ 2 ore.
Apoi îl punem la frigider peste noapte.