In acest articol Echipa noastra iti dezvaluie cateva secrete utile despre cum se face lasagna in casa. Lasagna e cunoscuta atat de bine incat a devenit un simbol al bucatariei italiene in lume. De la preparare pana la ingrediente aceasta reteta traditionala italiana place atat celor mari cat si celor mici.
Pentru a pregati o buna lasagna este foarte important sa alegi cu atentie ingredientele: in primul rand carnea tocata care trebuie sa fie de vita, pentru a da gust retetei, apoi sucul de rosii trebuie sa fie de calitate si, in cele din urma, foile de lasagna, trebuie sa fie de cea mai buna calitate ( se pot pregati si in casa, insa iti ia mai mult timp).
- Dificultate: medie
- Timp de pregatire si de coacere: 100 min.
Ingrediente pentru 8 portii:
pentru lasagna:
- 500gr foi de lasagne;
- 200gr de cascaval ras ( parmigiano reggiano sau grana);
- mozzarella.
pentru ragú:
- 1/2 de kg de carne tocata de vita;
- 1/2 de sticla de suc de rosii;
- 1 ceapa;
- 1 morcov;
- 1 pahar de vin rosu sec;
- 1 tija de telina;
- ulei extravirgin de masline;
- sare si piper.
pentru besciamella:
- 50gr de faina;
- 50gr de unt;
- 1/2l de lapte;
- nucsoara;
- sare.
Cum sa fac lasagna in casa:
Cum sa fac ragú:
Caleste ceapa, telina si morcovul in ulei de masline; imediat ce ceapa a prins culoare adauga carnea tocata si caleste-o putin. Adauga apoi vinul si lasa-l sa se evapore. Toarna apoi sucul de rosii si lasa sa fiarba cam o ora, pana ce scade ( mai aduga apa daca e prea dens sucul de rosii). Spre sfarsit asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper.
In timp ce ragú-ul fierbe pregateste besciamella:
Topeste untul, aduga faina, putin cate putin, ajutandu-te cu telul pentru a evita formarea cocolaselor si apoi adauga laptele, incetisor. Lasa sa fiarba aceasta compozitie pana se ingroasa, insa atentie sa nu fie prea densa.
Spre sfarsitul fierberii adauga nucsoara si sare si opreste focul.
Intre timp fierbe foile de lasagna in apa sarata timp de 10 minute, scurge-le si lasa-le sa se raceasca putin. Intr-un castron amesteca ragú-ul cu besciamella.
Ia o tava, unge-o cu ulei ori cu ragú si incepe sa formezi straturile: un strat de foi de lasagna, urmat de unul de ragú si besciamella, cascaval ras si continua asa cu straturile pana ce termini toate ingredientele ( ies cam max. 5 straturi).
Cand ai completat si ultimul strat cu ragú, besciamella si cascaval ras, pune deasupra cateva felii de mozzarella.
Baga lasagna in cuptorul preincalzit la 250 de grade pentru circa 30 de minute, pana ce prinde o crusta aurie deasupra.
Pofta buna!