angela.
7 noiembrie (vineri), 2025
angela.

Kurtos de casă: Cozonac secuiesc copt în cuptor pe o cutie de bere

kurtos de casa

Aceste rulouri dulci coapte pe formă sunt o surpriză minunată pentru toată familia! Au acel aspect special care amintește de cozonacul secuiesc, dar sunt mult mai ușor de făcut în bucătăria de acasă. Aluatul pufos, învelit într-o crustă crocantă de zahăr, scorțișoară sau nucă, se rupe perfect în straturi moi și rumene.

Rețeta nu doar că este economicoasă, dar și foarte delicioasa – le poți personaliza după gust, în funcție de toppingul ales. În plus, forma lor cilindrică le face ideale pentru ocazii speciale sau gustări dulci de weekend.

Ingrediente: pentru 5 doze de bere

  • 600 g făină albă de grâu
  • un praf de sare
  • 2 linguri (40 g) zahăr
  • 25 g drojdie
  • 300 ml lapte
  • 2 ouă întregi
  • 100 g unt sau margarină moale

Pentru tăvălit:

  • zahăr tos
  • zahăr vanilat
  • scorțișoară (1 linguriță la 100 g zahăr)
  • nuci măcinate

Mod de preparare

Punem făina într-un bol, adăugăm sarea, apoi facem o adâncitură în mijloc, în care punem zahărul și fărâmițăm drojdia. Turnăm laptele călduț. După ce drojdia începe să crească, adăugăm ouăle și margarina, apoi frământăm bine aluatul.

După ce am lucrat bine aluatul, ungem deasupra cu puțin ulei, îl acoperim și îl lăsăm la dospit într-un loc cald (de exemplu, bucătăria) timp de 30–40 de minute.

După ce aluatul a crescut, îl întindem pe o suprafață unsă cu ulei într-o foaie subțire de aproximativ 2–3 mm. Nu folosi prea mult ulei, altfel aluatul va aluneca de pe formă în timpul coacerii.

Tăiem aluatul în fâșii lungi, late de aproximativ 3–4 cm.

Învelim dozele de bere sau sucuri în folie de aluminiu, apoi rulăm aluatul pe ele. Întotdeauna suprapune ușor fâșiile, ca să nu rămână goluri între ele pe formă.

După ce am rulat fâșiile, rulăm ușor aluatul pe masă, astfel încât să acopere uniform doza. Dacă nu îl apăsăm ușor acum, există riscul să se desprindă în timpul coacerii. Mie mi s-au desprins când am folosit funcția de convecție. Cu încălzire sus-jos au ieșit perfect. Dacă se desprind, înseamnă că trebuie rulate mai strâns – eu obișnuiesc să le apăs ușor în poziție orizontală.

Rulourile se tăvălesc în zahăr tos. Dacă le vrei cu nucă, le tăvălești în amestec de zahăr și nucă, dacă le vrei cu scorțișoară, atunci în zahăr cu scorțișoară, cu vanilie – în zahăr vanilat, iar pentru variantă cu cacao – în cacao cu zahăr, după gust.

Se așază în tavă, una lângă alta, și se mai lasă la crescut încă 10 minute.

Preîncălzește cuptorul la 200°C și coace-le timp de aproximativ 25 de minute, până devin aurii (cu încălzire sus-jos).

După coacere, lasă-le 2 minute pe doză, apoi scoate-le ușor de pe aceasta.

Dacă folia de aluminiu s-a lipit de aluat, nu te îngrijora – se desprinde ușor.

Tags: Rețete cu aluat

Alte informații utile:

varza-murata-5
Conserve și murături

Boabele de porumb – Secretul neașteptat pentru o varză murată perfect și o moare limpede

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară