angela.
24 iunie (marți), 2025
angela.

Cele mai bune clătite de orez și cartofi: Rețetă de care te vei îndrăgosti

mini clatite pufoase din orez si cartofi

Căutați o rețetă pentru cele mai bune clatitute din orez și cartofi, care nu sunt doar fantastic de gustoase și sățioase, dar și ușor de preparat și excelente pentru a valorifica resturile? Această rețetă cu siguranță o veți iubi. Combinația de orez, cartofi, legume sote și o crustă crocantă din aluat de chefir este pur și simplu irezistibilă.

Dacă căutați inspirație pentru a prepara o masă rapidă și ușoară, care să fie și hrănitoare, încercați această rețetă. Avantajul acestor chifteluțe (clatitute) din orez și cartofi este că se prepară ușor, sunt delicioase atât calde, cât și reci și le puteți servi ca fel principal, garnitură sau gustare delicioasă pentru prânz sau cină.

Ingrediente pentru clătituțe:

  • aproximativ 300-350 g orez fiert (corespunzător aproximativ 170-200 g orez crud, de exemplu orez cu bob rotund sau lung, ideal să fie răcit)
  • 500 g cartofi (ideal tipul B sau C, fierti și pisați în piure, răciți)
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 1 morcov de mărime medie
  • 2 linguri de untură (sau ulei vegetal pentru sotat legumele)
  • 2 căței de usturoi (mărunțiți)
  • Un pumn de pătrunjel proaspăt (tocat fin)
  • Sare după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat după gust
  • Paprika dulce măcinată după gust (aproximativ 1/2 – 1 linguriță)

Prepararea orezului și cartofilor (dacă nu aveți resturi fierte):

Clătiți orezul (aproximativ 170-200 g crud) și fierbeți-l în apă sărată până devine moale, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți-l și lăsați-l să se răcească complet.

Curățați cartofii (500 g), tăiați-i în bucăți mari, acoperiți-i cu apă rece sărată și fierbeți-i până devin moi (aproximativ 20-25 de minute). Scurgeți-i și zdrobiți-i cu un zdrobitor de cartofi. Lăsați-i să se răcească complet.

Aluat pentru învelit:

  • 2 ouă
  • 200 ml chefir (sau smântână sau iaurt)
  • 150 g făină albă (cernută)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

Pentru prăjit:

  • Ulei vegetal (de exemplu, ulei de rapiță sau floarea-soarelui) în cantitate suficientă (aproximativ 0,5 – 1 cm strat în tigaie)

Prepararea bazei de legume și a amestecului pentru chifteluțe:

Curățați și tocați fin ceapa. Curățați morcovul și dați-l pe răzătoare mare sau tăiați-l în cuburi mici/subțiri. Curățați usturoiul și mărunțiți-l. Tocați pătrunjelul proaspăt foarte fin.

Într-o tigaie, încălziți untura sau uleiul (2 linguri) la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și sotați-o până devine translucidă. Adăugați morcovul pregătit și sotați-l împreună cu ceapa, amestecând din când în când, aproximativ 5-7 minute, până se înmoaie. Luați de pe foc și lăsați să se răcească puțin.

Într-un bol mare, amestecați orezul fiert răcit, piureul de cartofi răcit și ceapa și morcovul sotate, care s-au răcit.

Adăugați usturoiul mărunțit, pătrunjelul tocat, sare, piper negru proaspăt măcinat și paprika dulce după gust.

Amestecați totul bine cu o lingură sau cu mâinile până obțineți un amestec omogen din care să puteți forma chifteluțe. Dacă amestecul este prea uscat, adăugați o lingură de chefir/smântână; dacă este prea subțire sau lipicios, adăugați puțină pesmet.

Pentru decor (opțional):

  • Pătrunjel proaspăt sau arpagic (tocat) pentru decor
  • Dip preferat (de exemplu, de usturoi, ierburi, iaurt)

Prepararea aluatului și prăjirea:

Pregătiți aluatul pentru învelit: într-un bol adânc sau într-o farfurie, bateți cele 2 ouă cu o furculiță sau un tel. Adăugați chefirul (sau smântână/iaurt, 200 ml) și sarea (1/2 linguriță). Încorporați treptat făina cernută (150 g), amestecată cu bicarbonatul de sodiu (1/2 linguriță), până obțineți un aluat neted, de consistența unui aluat pentru clătite.

Din amestecul de orez și cartofi, formați cu mâinile (puteți să vă umeziți mâinile) chifteluțe rotunde cu diametrul de aproximativ 7 cm și grosime de 1-1,5 cm.

Fiecare chifteluță formată o înveliți cu grijă în aluatul pregătit, pe toate părțile.

Într-o tigaie mare, încălziți uleiul la foc mediu, astfel încât să formeze un strat de aproximativ 0,5 – 1 cm pe fundul tigăii. Uleiul trebuie să fie suficient de fierbinte.

Introduceți cu grijă chifteluțele în uleiul fierbinte (nu prăjiți prea multe odată).

Prăjiți-le pe o parte timp de aproximativ 3-4 minute, până devin frumos aurii și crocante.

Întoarceți-le cu grijă și prăjiți-le încă 3-4 minute și pe cealaltă parte, până devin aurii.

Scoateți chifteluțele prăjite cu o spatulă și puneți-le pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă pentru a îndepărta excesul de ulei. Procedați astfel până prăjiți toate chifteluțele.

Serviți-le calde sau reci. Înainte de servire, puteți presăra pătrunjel proaspăt tocat sau arpagic.

Sunt delicioase atât singure, cât și cu un dip preferat (de usturoi, ierburi, iaurt) sau ca garnitură pentru carne sau salate de legume.

Sfaturi

Aceste chifteluțe sunt o modalitate excelentă de a valorifica resturile de orez și cartofi fierte. Dacă nu le aveți, le puteți fierbe mai întâi și lăsați-le să se răcească bine. Zdrobiți cartofii în piure.

Baza de legume este ceapă și morcov sotate (puteți adăuga și pătrunjel sau țelină), pe care le amestecați cu orezul și cartofii, împreună cu usturoiul, pătrunjelul și condimentele. Amestecați bine și formați chifteluțele.

Aluatul pentru învelit din chefir (sau smântână sau iaurt), ouă, făină și bicarbonat de sodiu adaugă un gust și o textură interesantă chifteluțelor. Le înveliți ușor în acest aluat.

Le prăjesc în tigaie la foc mediu în ulei, având grijă să fie suficient de fierbinte, iar la final le pun pe hârtie absorbantă. Sunt cu adevărat delicioase și sățioase, excelente calde sau reci a doua zi.

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop de conuri verzi de brad
Rețete

Rețetă de dulceață din conuri tinere de brad – un preparat care nu lipsește iarna din casa mea

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară