Această prăjitură cu mere și iaurt este un desert echilibrat și parfumat, perfect pentru momentele în care vrei ceva dulce, dar nu prea greu. Are o bază fragedă cu unt, un strat aromat de mere cu scorțișoară și o spumă delicată de iaurt grecesc, care aduce prospețime și o textură ușoară.
Este genul de prăjitură care se potrivește de minune la cafeaua de dimineață sau ca desert ușor după prânz. Se prepară simplu, din ingrediente la îndemână, dar rezultatul este surprinzător de fin și gustos. E musai să o încerci cel puțin o dată!
Ce vom avea nevoie:
- 3 gălbenușuri mari
- 225 g (1½ cană) făină albă de grâu
- 75 g (1/3 cană) zahăr
- 140 g unt
- 1 linguriță esență de vanilie sau extract de vanilie
- ½ linguriță coajă de lămâie rasă
- 10 g (1 lingură) praf de copt
- Un vârf de cuțit de sare
1. Într-un bol, bateți mai întâi untul cu zahărul și un vârf de sare. Adăugați esența de vanilie, coaja de lămâie și continuați să amestecați. Apoi încorporați gălbenușurile.
2. La final, încorporați manual făina și praful de copt în amestec.
3. Frământați un aluat uniform și neted, pe care îl împărțiți în două părți (una mai mare și una mai mică), le înveliți în folie alimentară și le lăsați la frigider pentru 30 de minute.
Umplutură de mere:
- 4 mere
- 30 g (2 linguri) zahăr
- 1 lingură de amidon de porumb
- 20 g unt
- ½ linguriță scorțișoară măcinată
4. Curățați și tăiați mărul în cubulețe mici. Adăugați scorțișoara, zahărul și puneți-le pe foc pentru a le fierbe.
5. Adăugați untul, stropiți cu apă dacă este nevoie și, când compoziția este complet fiertă, adăugați amidonul și lăsați să fiarbă bine. Veți obține un amestec de mere pe care îl lăsați să se răcească complet.
Umplutură de iaurt:
- 500 g iaurt grecesc
- 3 albușuri mari
- 110 g (½ cană) zahăr
- 40 g (4 linguri) amidon de porumb
- 1 linguriță esență de vanilie sau extract de vanilie
- 2 linguri zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
Altele:
- Formă de copt de dimensiuni 28 cm x 21 cm x 5 cm
- Hârtie de copt
6. Pentru umplutura de iaurt, bateți albușurile cu zahărul și o lingură de zeamă de lămâie până obțineți o spumă. Amestecați iaurtul cu esența de vanilie, o lingură de zeamă de lămâie și amidonul cernut. Combinați cele două compoziții.
7. Întindeți partea mai mare de aluat pe o foaie de copt, folosind folie alimentară pentru a o întinde direct pe tavă.
8. Peste aluat, puneți umplutura de mere, apoi adăugați spuma de iaurt și radeți partea mai mică de aluat deasupra.
9. Coaceți la 180°C timp de aproximativ 45-50 de minute.
Vă dorim poftă bună!