Astăzi vă voi arăta cum să faceți un tort extrem de simplu de preparat, dar deosebit de gustos și aerat! Între blaturile moi se află un mousse cremos cu fulgi de ciocolată! Acest desert va fi pe placul tuturor, chiar și al celor care nu urmează o dietă sănătoasă!
Pentru blaturi:
- 2 ouă
- 0,5 g gumă de xantan (opțional)
- 50 g îndulcitor (sirop fără zahăr, miere sau eritrit – dacă nu folosiți gumă de xantan)
- 40 g făină (30 g făină de hrișcă verde + 10 g făină de migdale sau alte tipuri de făină integrală)
- 0,5 linguriță praf de copt
- 20 g apă clocotită
Pentru cremă:
- 220 g smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 250 g ricotta (scursă de excesul de lichid)
- 1 linguriță extract natural de vanilie
- Îndulcitor după gust
- 60 g ciocolată neagră fără zahăr (răzuită)
Pentru sirop:
- 35 g lapte îndulcit
Pentru decor:
- Fulgii de ciocolată rămași
Preparare:
Pentru blaturi vom avea nevoie de 2 ouă.
- Dacă aveți un mixer staționar sau unul manual performant, puteți bate ouăle întregi.
- În cazul unui mixer manual obișnuit, va fi mai ușor să separați albușurile de gălbenușuri, bătând doar albușurile, iar gălbenușurile le adăugați la final.
La ouă adăugăm 0,5 grame gumă de xantan.
Este un ingredient natural pe care îl recomand tuturor care pregătesc deserturi sănătoase. Guma de xantan stabilizează ouăle bătute. Consumul este minim, după cum vedeți.
Dacă nu aveți gumă de xantan, trebuie să adăugați un îndulcitor, precum sirop fără zahăr, miere sau pudră de eritrit – cel puțin 50 de grame. Cu guma de xantan, adaug doar îndulcitorul preferat.
Începem să batem ouăle la viteză medie, apoi trecem la viteză mare.
De asemenea, vom avea nevoie de 40 de grame de făină.
Eu folosesc 30 de grame de făină de hrișcă verde și 10 grame de făină de migdale. Dar puteți alege alte tipuri de făină integrală sau din nuci – rezultatul va fi ușor diferit în fiecare caz.
Adăugăm 0,5 linguriță de praf de copt.
Este foarte comod să combinați ingredientele uscate direct într-o sită – în acest fel nu mai este nevoie să le amestecați separat.
Când telul mixerului lasă urme clare în albușuri, iar acestea capătă o textură aerată, ouăle sunt gata.
Pentru siguranță, mai bateți-le un minut, apoi opriți mixerul.
Cerneți treptat ingredientele uscate peste ouă și amestecați cu grijă cu o spatulă, până obțineți un aluat omogen.
Adăugați 20 de grame de apă clocotită și amestecați cu grijă. Rezultă un aluat moale și pufos.
Eu voi coace într-o formă pătrată cu latura de 16 cm. Un astfel de aluat poate fi copt și într-o formă fără bază, direct pe un covoraș de copt sau hârtie de copt.
Turnați aluatul în formă, nivelați și coaceți în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de 15 minute.
Verificați dacă blatul este copt cu o scobitoare – aceasta trebuie să iasă curată. După ce blatul s-a răcit, scoateți-l de pe covoraș și tăiați-l în două straturi subțiri. Pentru a face acest lucru, trasați inițial o linie de tăiere pe toate laturile, împărțind blatul vizual în două părți egale, apoi tăiați treptat mai adânc. Veți obține blaturi foarte moi și aerate.
Pentru cremă avem nevoie de 60 de grame de ciocolată neagră fără zahăr. Răzuiți-o pe răzătoarea mare. Puteți folosi și răzătoarea fină, dacă doriți ca fulgii să fie distribuiți mai uniform în cremă. Fulgii de ciocolată sunt gata.
Pentru crema aerată avem nevoie de 220 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime. Adăugăm 250 de grame de ricotta. Scurgeți ricotta, dacă are exces de lichid.
Aceste ingrediente trebuie să fie reci, direct din frigider.
Adăugați 1 linguriță de extract natural de vanilie și îndulcitorul.
Amestecați bine toate ingredientele cu un blender până la omogenizare. Rezultă o cremă fină.
Pentru a face crema aerată, bateți-o cu un tel.
Cu o cantitate atât de mică se descurcă și un mixer manual simplu.
Bateți crema până devine mată, aerată și fermă – opriți imediat când ați atins această consistență. Iată cum trebuie să arate crema: moale și aerată.
Păstrați aproximativ 120 de grame de cremă pentru stratul superior, punând-o la frigider.
La restul cremei adăugați fulgii de ciocolată și amestecați cu o spatulă.
Asamblarea tortului se face în aceeași formă pătrată. În interior, puneți o bandă de acetat pentru a facilita scoaterea.
Așezați primul blat pe fund. Însiropați-l pentru un plus de finețe. Eu folosesc aproximativ 35 de grame de lapte îndulcit.
Adăugați toată crema cu fulgi de ciocolată, nivelați suprafața, apoi puneți al doilea blat deasupra și presați ușor. Însiropați și acest strat.
Aplicați crema simplă (fără fulgi de ciocolată) deasupra și nivelați.
Presărați fulgii de ciocolată rămași și puneți tortul la frigider să se întărească cel puțin 3 ore, de preferat peste noapte.
Când tortul este gata, scoateți forma și banda de acetat. Acum vă puteți bucura de desert!
Hai să-l tăiem!
Un tort extrem de simplu de preparat, dar deosebit de gustos și aerat!
Între blaturile moi se află un mousse cremos cu fulgi de ciocolată! Este foarte aerat și foarte gustos! Totul împreună seamănă cu o înghețată magică cu ciocolată, dar mult mai fină și care se topește în gură! Exact acea senzație în care, după dulceața cremoasă, ciocolata începe să se topească în gură – și este absolut delicios!