angela.
23 iunie (luni), 2025
angela.

Socată – un suc aromat din flori de soc, făcut acasă

reteta de socata fara drojdie

Această rețetă de socată concentrată pentru iarnă, obținută prin fierberea siropului și macerarea florilor direct în sticle, este perfectă pentru cei care vor să se bucure de aroma socului tot anul. Prepararea în cantitate mare și metoda de conservare eficientă fac din această socată o alegere excelentă pentru cămară. Gustul intens, ușor citric, este completat de dulceața zahărului și prospețimea lămâii, iar rezultatul este o băutură care se servește diluată, potrivită în orice anotimp.

Florile nu se fierb, ci se lasă la macerat în lichidul fierbinte deja pregătit, astfel încât parfumul lor delicat se păstrează foarte bine. Conservantul (benzoatul de sodiu) ajută la menținerea băuturii timp îndelungat, iar acidul citric intensifică gustul răcoritor. Este o rețetă ideală pentru familiile care doresc o variantă de socată naturală, concentrată, ce se diluează rapid și poate fi servită în orice moment.

Ingrediente

  • 50 bucăți flori de soc
  • 5 lămâi
  • 4 kg zahăr tos
  • 100 g acid citric
  • 15 g benzoat de sodiu (sau alt conservat)
  • 6 litri de apă

Preparare

Verific florile de soc să nu aibă insecte. Pun apa la fiert, adaug zahărul tos, iar după ce a dat în clocot adaug acidul citric și benzoatul de sodiu. Las să fiarbă împreună, apoi las să se răcească puțin.

Tai lămâile felii. Spăl bine sticlele, apoi pun în ele feliile de lămâie. Peste lămâi așez florile de soc, apoi torn lichidul deasupra. Las la macerat timp de 4-5 zile.

Strecor și torn sucul de soc în sticle. Îl răcesc în frigider, apoi îl pun în cămară. Ar rezista chiar și un an, dacă nu s-ar termina mai repede. Se consumă diluat. Sănătate!

Sfaturi pentru o socată concentrată și aromată:

Culege flori de soc sănătoase și bine înflorite, evitându-le pe cele pătate sau trecute.

Nu adăuga florile în lichidul clocotit – toarnă lichidul puțin răcit peste ele, direct în sticle, pentru a păstra aroma.

Macerarea în sticle timp de 4–5 zile dezvoltă un gust profund și parfumat – amestecă ușor sticlele zilnic, dacă este posibil.

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop de muguri tineri de brad cu lamaie si zahar
Rețete

Sirop terapeutic din muguri tineri de brad cu lămâie și zahăr – simplu și eficient

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară