Salutare tuturor! Acest tort mi-am dorit să-l pregătesc de foarte mult timp, dar parcă nu aveam niciodată un motiv potrivit. Însă iată că a venit ocazia – ziua mea de naștere! De ziua mea am pregătit mereu diferite torturi, toate delicioase și foarte speciale! Dar un tort cu căpșuni pentru mine nu am făcut niciodată, deoarece nu este sezonul pentru aceste fructe.
Totuși, de data aceasta mi-am dorit foarte mult un tort cu căpșuni și am folosit căpșuni congelate. Și știți ceva? Nu am dat greș! Gustul acestui tort este cu adevărat *căpșuni cu frișcă*. Foarte delicat, suculent cât trebuie și incredibil de gustos! Dacă aveți și voi un motiv pentru a face un tort, vă recomand din suflet să încercați această rețetă!
Ingrediente blat:
- 200 g făină de grâ
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 80 ml lapte cald
- 75 ml apă fierbinte (clocotită)
- 40 ml ulei vegetal
- 8 g zahăr vanilat
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
Începem prin a pregăti blatul. Toate ingredientele pentru blat trebuie să fie la temperatura camerei.
Într-un bol, combinați ouăle, zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare. Bateți bine cu mixerul până când obțineți o compoziție pufoasă, deschisă la culoare și aerată. Acest proces durează aproximativ 10-12 minute.
Adăugați laptele și uleiul vegetal, apoi amestecați.
În timp ce mixați, turnați apa fierbinte și amestecați scurt.
Adăugați praful de copt la făină și amestecați bine. Încorporați făina în aluat în două etape, bătând cu mixerul la viteză mică. Nu mixați prea mult pentru a păstra compoziția aerată.
Aluatul va fi ușor, aerat și nu foarte dens.
Pregătiți o formă de copt. Eu am folosit un inel detașabil cu diametrul de 20 cm.
Turnați aluatul în formă.
Coaceți blatul într-un cuptor preîncălzit la 170°C timp de aproximativ 40-50 de minute. După ce este gata, opriți cuptorul și lăsați blatul înăuntru încă 5 minute cu ușa ușor întredeschisă.
Răciți blatul pe un grătar, întorcându-l cu susul în jos.
Îndepărtați-l din formă și înfășurați-l în folie alimentară, apoi lăsați-l la frigider pentru cel puțin 4 ore.
Blatul trebuie pregătit din timp.
*Cremă*
- 450 ml frișcă grasă (33%)
- 400 g cremă de brânză
- 8 g zahăr vanilat
- zahăr pudră după gust (mie mi-au trebuit 6 linguri)
*Umplutură cu căpșuni:
- 300 g căpșuni
- 90 g zahăr
- 20 g amidon de porumb
- 2 linguri de apă
*Pentru însiropare*
- 150 ml frișcă 10% grăsime
- 1,5 linguri de zahăr
Preparare
Transformați căpșunile în piure folosind un blender. Transferați piureul într-o crăticioară și încălziți aproape până la punctul de fierbere.
Adăugați zahărul în piureul de fructe și amestecați până la dizolvare.
Combinați amidonul cu apa, apoi încorporați amestecul în piure și amestecați bine. Fierbeți totul pentru aproximativ un minut.
Răciți piureul de fructe.
Pentru însiropare.
Amestecați frișca cu zahărul și încălziți ușor până la dizolvarea zahărului. Răciți siropul.
Preparare cremă.
Într-un bol, combinați crema de brânză, frișca grasă și zahărul pudră (după gust). Bateți totul cu mixerul până obțineți o cremă densă și omogenă. Procesul de mixare durează aproximativ 2 minute.
Atât crema de brânză, cât și frișca trebuie să fie reci!
Cremă gata.
Tăiați blatul în trei foi. Îndepărtați crustele de pe foaia superioară.
Asamblare tort.
Așezați prima foaie pe un platou. Însiropați cu siropul de frișcă.
Ungeți foaia cu cremă (aproximativ 3 linguri de cremă).
Formați un „bord” de cremă pe margini.
Adăugați jumătate din umplutura de căpșuni în mijloc.
Așezați al doilea blat, însiropați-l, aplicați cremă și formați din nou bordul, apoi adăugați restul de umplutură.
Așezați ultimul blat și însiropați-l. Îmbrăcați tot tortul în cremă, păstrând o parte pentru decor.
În mijloc, aplicați 3 linguri de umplutură de căpșuni.
Formați „moțuri” de cremă pe margini și decorați cu perle de zahăr.
Tortul Căpșuni cu frișcă este gata! Puneți-l la frigider și lăsați-l să se așeze pentru cel puțin 2 ore.
Vă dorim o degustare plăcută ☕
Acest tort este foarte delicat și extrem de delicios!!!