Turte subțiri și foarte gustoase sunt făcute din ingrediente accesibile, le gătesc repede, dar sunt atât de delicioase! Sunt ideale pentru micul dejun, în loc de pâine, și chiar să le iei cu tine în călătorii sau de ce nu, la serviciu!
Ingrediente pentru aluat:
- Kefir: 250 ml
- Sare: ½ linguriță
- Bicarbonat de sodiu: ½ linguriță
- Făină: 300 g
Adaug bicarbonat de sodiu în kefir pentru a neutraliza aciditatea acestuia.
Adaug sare și făină, frământând un aluat moale, ușor lipicios care își menține forma bine. Nu adăugați toată făina odată, așa cum fac eu, deoarece cantitatea depinde de kefir și de făina în sine; întotdeauna iese diferit pentru mine.
Adaugă făină până când aluatul începe să se desprindă de margini, dar nu exagerați cu făina. Lăsați aluatul deoparte să se odihnească.
Umplutură:
- Cartofi: 350 g (curățați)
- Branza: 150 g
- Sare: ⅓ linguriță
- Unt pentru ungerea turtelor
Mod de preparare:
UMPLUTURĂ
Am fiert în prealabil cartofii si i-am racit. Adaug branza peste ei, sfărâmând-o în bucăți și o mărunțesc împreună cu cartofii.
Mai adaug sare, deoarece am fiert cartofii fără sare, și brânza mea nu este sărată. Dacă nu ai brânză de oi, poți folosi feta sau brânză de vaci.
Împart aluatul în 8 bucăți, formând bile, apoi le aplatizez în clătite de aproximativ 11-12 cm în diametru.
Pun umplutura în centru. O împart în prealabil în 8 părți și formez fiecare parte într-o bilă; umplutura este densă, iar bilele își mențin forma perfect.
Strang foarte bine la mijloc, le întorc și le rulez ușor pentru a face bilă uniformă.
Le întind cu grijă într-o turta subțire cu un sucitor sau le întind cu mâinile. Fii atent, aluatul este subțire și se poate rupe.
Încălzesc o tigaie și le prăjesc pe ambele părți până devin aurii. Nu folosesc ulei; le gătesc într-o tigaie uscată. Nu uitați să faceți găuri cu o furculiță astfel încât clătitele să nu se umfle.
Încă calde, ung clătitele cu unt topit.
Poftă bună!