Tortul cu mere și budincă este atât de gustos, încât poate fi servit chiar și la o masă festivă. În plus, arată foarte bine și este ușor de preparat. Lista cu ingrediente și modul de preparare sunt prezentate în rândurile de mai jos.
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă, 5 linguri zahăr
- 5 linguri făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură ulei
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg mere curățate și tăiate felii
- 1 litru de apă
- 300 gr zahăr
Ingrediente pentru budincă:
- Apa care rămâne de la merele fierte
- Apă (dacă mai este necesar)
- 3 plicuri budincă de vanilie
Ingrediente pentru decor:
- 500 ml smântână dulce pentru frișcă
- 2-3 mere
- Nuci măcinate
Mod de preparare:
Separă gălbenușurile de albușuri și bate albușurile până obții o spumă tare. Într-un alt vas, bate gălbenușurile cu zahărul, apoi adaugă uleiul și făina amestecată cu praful de copt. La final, adaugă spuma de albușuri și amestecă ușor până se combină ingredientele.
Toarnă amestecul obținut într-o tavă rotundă cu diametru de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coace aluatul în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 20 de minute.
Când blatul se răcește, scoate-l din tavă, folosindu-te de un cuțit și îndepărtează hârtia de copt. Pune blatul înapoi în tavă.
Pentru a pregăti umplutura, pune merele într-o cratiță, adaugă zahărul și apa și lasă-le să fiarbă. După ce au fiert și s-au înmuiat, scurge-le și lasă-le să se răcească. Pune apa scursă deoparte pentru că o vei folosi la prepararea budincii.
Pune umplutura de mere peste blatul din tavă.
Toarnă apa în care ai gătit merele într-un pahar gradat și, dacă mai este necesar, adaugă apă, astfel încât să obții 1 litru de lichid. Amestecă praful de budincă cu zahărul și 200 ml de apă. Pune apa rămasă la fiert, iar când începe să fiarbă adaugă budinca și amestecă. Gătește o budincă groasă, apoi toarn-o peste umplutura de mere și întinde-o uniform.
După ce tortul se răcește, bate smântâna dulce cu mixerul până obții o frișcă fermă. Învelește tortul în frișcă și presară deasupra nuci măcinate și adaugă câteva felii subțiri de mere uscate. Eu am uscat feliile de mere în cuptor la o temperatură de 150 grade, timp de aproximativ 20 de minute. Poftă bună și spor la gătit!