Deoarece este sezonul florilor de soc, m-am hotărât ca, pe lângă sirop, să încerc să prepar și o băutură fermentată, carbogazoasă, din flori de soc.
Este prima mea încercare de acest fel, așa că sunt foarte curioasă cum va ieși. Am pregătit două variante. Una doar cu flori de soc, iar în a doua am adăugat mentă și roiniță ☘️
Cum am procedat?
Într-un borcan de 5 litri am pus 400 g zahăr cristal, am tăiat 2 lămâi mari (fără coajă – acolo se află mulți compuși chimici, ideal este să folosiți lămâi bio). Am umplut borcanul până la jumătate cu flori de soc. În cel de-al doilea borcan, pe lângă florile de soc, am adăugat și mentă și roiniță. Am pus puțin oțet de mere și am turnat apă rece (ideal apă fiartă și răcită). Am amestecat bine totul și am pus borcanele pe pervaz, la soare.
Fermentația ar trebui să dureze aproximativ 7 zile (poate dura mai mult sau mai puțin – trebuie observat). Limonada trebuie amestecată o dată pe zi.
Am acoperit gura borcanelor cu folie alimentară (puteți folosi și o bucată de material textil), peste care am așezat capacele, dar **nu le-am închis ermetic**! Dacă borcanele ar fi închise, procesul de fermentație ar putea duce la acumularea de presiune, care ar putea face capacul să sară, iar limonada ar ajunge peste tot și nu ne dorim asta!
Acum amestec în fiecare zi și observ cum evoluează băutura.
Țineți-mi pumnii, să iasă bine!
Acum este deja a 4-a zi și ambele limonade au început să facă ușor bule. Vă avertizez: **nu umpleți borcanele până sus**, pentru că vi se va întâmpla ce mi s-a întâmplat mie azi. Cum procesul de fermentație s-a activat, efervescența a făcut ca peretele de sub fereastră să fie acum plin de limonadă de soc. Mama a fost tare „încântată”
Și încă un mic sfat. Când am gustat limonada, mi s-a părut prea dulce, așa că data viitoare voi pune cu siguranță mai puțin zahăr. Totuși, este adevărat că în timpul fermentației zahărul se consumă, deci vom vedea cum va fi gustul final.