Unul dintre subiectele discutate recent a fost tema fabricării pâinii. Știam că poți face pâine cu aluat, dar eu nu încercasem niciodată.
Am decis să încerc să coac o astfel de pâine și să pregătesc mai întâi aluatul. Astăzi vă voi spune cum să o pregătiți și cum să o păstrați. Voi spune imediat, nu este nimic complicat în asta. Principalul lucru este să îl monitorizați și să îl hrăniți la timp.
INGREDIENTE
- făină de grâu – 100 g
- Apă – 130 ml
PREPARARE:
Turnați 100 g de făină într-un borcan curat cu un volum de 0,7-1 l și adăugați 130 ml apă. Se amestecă bine până la ajunge la o consistenta de smântână lichidă. Acoperiți cu un prosop umed și lasati într-un loc cald timp de o zi. În acest timp, este necesar să amestecați maiaua de 2-3 ori.
A doua zi repetam aceleasi actiuni. Singurul lucru este să reduceți cantitatea de apă la 100 ml.
La a treia hrănire, primele bule sunt deja vizibile, ceea ce înseamnă că maiaua începe să capete putere. Facem a treia hrănire după aceeași schemă.
Și în a 4-a zi, maiaua noastră este gata. Ea și-a prins deja putere, a crescut bine și, în cazul meu, chiar a „scăpat” puțin din borcan.
Vom folosi imediat o parte din maia pentru a pregăti aluatul pentru pâine, iar cealaltă parte o lăsăm în borcan, o acoperim cu o folie, facem mici găuri în ea, astfel încât aerul să intre. Punem maiaua la frigider pana la urmatoarea utilizare. Când mai este nevoie de maia, pur și simplu o scoatem din frigider, o hrănim și o punem într-un loc cald, iar după 4-5 ore o putem folosi în rețetă.
Foarte multumita de rezultat. Desigur, durează mai mult, dar pâinea are un gust grozav. Moale, pufoasa și, bineînțeles, fără miros de drojdie. Asigurați-vă că încercați să coaceți pâinea folosind o astfel de maia in loc de drojdie.