angela.
23 mai (vineri), 2025
angela.

Mititei oltenești cu boia iute și vin roșu

Mititei oltenești cu boia iute și vin roșu

Acești mititei sunt pentru cei care nu se feresc de un strop de picant în farfurie! Cu o doză de boia iute, completată de vin roșu sec și condimente bine alese, rețeta asta aduce un suflu nou preparatului clasic. Aroma intensă a vinului se combină perfect cu ienibaharul discret și gustul picant, rezultând niște mititei cu caracter, care îți vor trezi simțurile de la prima mușcătură.

Textura rămâne suculentă, iar crusta crocantă obținută la grătar adaugă un contrast plăcut. Sunt ideali pentru o seară între prieteni sau o masă în familie, când vrei să condimentezi atmosfera – la propriu! Iar dacă îți place mâncarea picantă, îți vor deveni rapid favoriți.

Ingrediente:

  • 600 g carne tocată de vită
  • 400 g carne tocată de porc
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 1 linguriță boia iute (sau mai mult, dacă te ține!)
  • 1 linguriță boia dulce (pentru echilibru)
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 linguriță ienibahar măcinat (opțional, pentru profunzime)
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 100 ml vin roșu sec
  • 150 ml apă minerală rece

Mod de preparare:

1. Pune carnea într-un bol încăpător și adaugă usturoiul, boiaua (atât dulce cât și iute), piperul, sarea, cimbrul și ienibaharul.

2. Dizolvă bicarbonatul în vinul roșu, apoi toarnă peste carne. Adaugă și apa minerală, treptat, frământând bine.

3. Frământă energic 10 minute – trebuie să obții o pastă lipicioasă, aromată și ușor picantă. Gustă o bucățică mică (crudă sau opărită ușor) ca să reglezi iuțeala după gust.

4. Acoperă bolul cu folie alimentară și bagă-l la frigider minimum 6 ore (peste noapte e și mai bine).

5. Modelează mititeii cu mâinile unse cu ulei și pune-i direct pe grătarul încins sau pe tigaia grill.

6. Coace-i pe toate părțile până prind crustă crocantă la exterior și rămân suculenți la interior.

Acești mititei ușor picanți sunt o alegere inspirată când vrei ceva cu personalitate, care să iasă din tiparele clasice. Vinul roșu aduce nu doar aromă, ci și frăgezime, iar echilibrul dintre condimente și textură îi face să fie de neuitat.

Poți servi acești mititei cu o cană de vin roșu sec, pâine de casă și muștar iute, pentru un prânz pe cinste. Iar dacă vrei să-i transformi într-un festin oltenesc, adaugă și un ardei iute pe lângă – bonus de curaj!

Poftă bună și voie bună la masă! Să fiți sănătoși și cu inima caldă, oriunde v-ați afla!

Recomandare de servire:

Cu pâine de casă, muștar iute și o cană de vin roșu care să-i țină companie. Eventual și-un ardei iute pe post de bonus oltenesc. 🌶️

Tags: Rețete de mici

Alte informații utile:

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

conuri tinere de brad in sirop de zahar
Rețete

Dulceață terapeutică din conuri tinere de brad

sirop din muguri de brad
Rețete

Sirop excelent din muguri tineri de molid, pin sau brad – rețetă verificată și testată

reteta de sirop de brad de casa
Rețete

Sirop făcut acasă, din muguri de brad sau molid, contra tusei, durerilor în gât – rețetă detaliată

retete de dulceata de conuri
Rețete

Rețete sănătoase și delicioase din conuri de pin sau de brad

dulceata delicioasa de conuri de pin
Rețete

Dulceață naturală din conuri de pin pentru iarnă

sirop si dulceata din muguri si conuri de pin
Rețete

Sirop din muguri tineri de pin sau dulceață din conuri – care e mai bun?

sirop de brad cu zahar brun
Rețete

Sirop din muguri de brad sau molid, rețetă cu zahăr alb sau brun

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară