Astăzi vă voi spune cum să pregătiți un aluat foarte pufos, pe baza de chefir pentru amintirea copilăriei noastre (cel putin a mea, dar poate mai sunt si altii ca mine) – plăcinte aromate cu cartofi si branza.
Urmând rețeta de mai jos, veți obține placinte moi în interior, dar crocante la exterior. Umplutura este absolut fragedă și cremoasă, cu cascaval (voi puteti folosi orice branza vreti) care pare să completeze această imagine perfectă a gustului.
Ingrediente necesare:
- făină de grâu – 450 g
- Ou – 1 buc
- Chefir – 250 g
- Ulei de floarea soarelui – 20 ml
- Bicarbonat de sodiu – 0,5 linguriță.
- Sare – 0,5 linguriță.
- Zahar – 1 lingura
- Cartofi – 6 buc
- Unt – 40 g
- Cascava/branza sarata – 200 gr
- Ceapa – 1 buc
- Verdeturi – după gust
Modul de preparare:
Amestecați chefirul cu zahărul, bicarbonatul de sodiu, sarea și oul într-un castron până se omogenizează. Așteptați 3 minute pentru ca bicarbonatul să reacționeze. Apoi adăugați ulei și amestecați din nou. Adăugați pe rând făina cernută.
Puteți amesteca mai întâi aluatul cu o lingură, apoi îl frământați cu mâinile pe o suprafață de lucru pudrata cu faina. Aluatul va fi moale, elastic, dar totusi se va lipi puțin de mâini. Puneti aluatul intr-un bol si lasati-l sa se odihneasca putin.
Între timp, amestecați piureul de cartofi cu untul și sarea. Tăiați verdeața și prăjiți ceapa până devine aurie. Se rade cascavalul sau se farâmițează branza (daca ati ales branza sarata – alegeti dvs daca vreti sa o dati pe razatoare sau sa o maruntiti cu mana).
Adăugați ceapa prăjită, verdeața și brânza în piureul finit. Amestecați umplutura până la omogenizare.
Împărțiți aluatul în bucăți, apoi formați bile. Întindeți fiecare bucata de aluat și puneți umplutura în centru. Apoi lipiți marginile, puneți „cusătura” în jos și întindeți cu un sucitor până la obtineti o foaie subțire. Și repetă asta cu toate plăcintele.
Prăjiți-le mai apoi într-o tigaie, în ulei bine încălzit pe ambele părți (până se rumenesc).
Drept urmare, veți obține plăcinte destul de mari din aluat subțire dar pufos și cu multă umplutură. Credeti-mă, este foarte gustos și bun. Nu vă faceți griji, nu se intaresc și rămân la fel de proaspete și parfumate chiar și a doua zi. Va sfatuiesc sa le gatiti, nu veti regreta!