angela.
9 noiembrie (duminică), 2025
angela.

Rețeta bunicii de lebăr de casă: o rețetă tradițională veche

reteta de lebar

Lebărul este unul dintre preparatele de bază pe masa de Crăciun, având un gust bogat și o textură cremoasă. Pregătit cu grijă și răbdare, acest preparat tradițional aduce arome autentice și bucurie în familie. Iată cum poți face acasă un lebăr savuros, urmând pașii de mai jos.

Ingrediente necesare pentru lebăr

  • 1 kg ficat de porc
  • 1 plămân de porc
  • 500 g gușă de porc (sau slănină cu carne)
  • 500 g carne grasă de porc
  • 200 g șorici
  • Sare (după gust)
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță cimbru (opțional)
  • 4-5 foi de dafin
  • Mațe crețe de porc (2-3 bucăți, bine curățate)

Cum se prepară lebărul de casă

Într-o oală mare, pune la fiert ficatul, plămânul, gușa de porc, carnea grasă și șoriciul. Adaugă sare, foi de dafin și câteva boabe de piper pentru aromă. Fierbe la foc mediu până când toate ingredientele sunt bine pătrunse.

???? Sfat: Spumează apa pe măsură ce fierbe, pentru a obține o zeamă limpede.

După ce au fiert, scoate organele și carnea din apă și lasă-le să se răcească suficient, astfel încât să le poți manipula ușor.

Tăie ingredientele în bucăți mai mici și trece-le prin mașina de tocat carne. Pentru o textură fină și cremoasă, folosește sita mică a mașinii de tocat. Dacă preferi un lebăr mai rustic, toacă-le mai grosier.

Pune compoziția tocată într-un bol mare. Adaugă sare, piper măcinat și, dacă îți place, cimbru pentru un plus de savoare. Toarnă treptat puțin din zeama în care au fiert organele, amestecând până obții o consistență cremoasă, dar suficient de fermă.

Pregătește mațele crețe, curățându-le bine și clătindu-le în apă rece. Folosește un accesoriu pentru cârnați atașat la mașina de tocat carne pentru a umple mațele cu compoziția de lebăr. Ai grijă să nu le umpli prea tare, pentru a evita spargerea în timpul fierberii. Leagă capetele mațelor cu ață alimentară.

Pune lebărul umplut în oala cu zeama în care au fiert ingredientele și lasă-l să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute.

???? Atenție: Focul trebuie să fie mic, astfel încât să eviți plesnirea mațelor. Verifică periodic dacă lebărul fierbe uniform.

După ce lebărul este fiert, scoate-l din zeamă și așază-l între două tocătoare sau tăvi. Pune o greutate deasupra pentru a-l presa ușor, ceea ce va ajuta la obținerea unei forme uniforme. Lasă-l să se răcească complet.

Cum să păstrezi lebărul

  • La frigider: Se păstrează proaspăt timp de 4-5 zile.
  • La congelator: Poți congela lebărul, acesta păstrându-se bine până la 3 luni.

Poftă bună!

Lebărul de casă este mai mult decât un preparat – este o parte din tradiția românească, care aduce împreună familia în jurul mesei. Făcut cu grijă, acest preparat va fi cu siguranță vedeta sărbătorilor de iarnă. Încearcă rețeta și bucură-te de un gust autentic, plin de savoare!

Alte informații utile:

varza-murata-5
Conserve și murături

Boabele de porumb – Secretul neașteptat pentru o varză murată perfect și o moare limpede

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară