Astăzi vă voi spune cum să gătiți varză murată pentru iarnă după o rețetă clasică, așa cum o gătește mama în fiecare an și nu se strica niciodată și nu devine moale, o rețetă foarte bună care a fost testată de ani de zile!
Pentru a pregăti varza murată, vom avea nevoie de varză, morcovi, zahăr și sare. Mai jos va fi un calcul al ingredientelor pe baza a 1 kg de varză. Practic, daca veti folosi 2 kg de varza, va trebui sa dublati cantitatile.
Ingrediente:
- 1 kg de varză
- 100 de grame de morcovi
- 3 linguri de sare grunjoasa (NU iodata!)
- 1 lingurita de zahar.
Preparare:
Curățăm varza de frunzele deteriorate, negre si indepartam cotorul. Un punct important: varza trebuie să fie de soiuri târzii!
Taiem varza in doua parti si incepem sa o maruntim pe rand. Toc puțin, cu un cuțit bine ascutit, neaparat pe un tocător.
Se rad morcovii și se adaugă la varza noastră.
Punem sare grunjoasă, eu adaug și zahăr. Tu poți sa nu adaugi zahar daca nu vrei, este o chestiune de gust. Se amestecă totul bine și se apasă bine. Așezați varza într-o găleată/lighean mare, în straturi și amestecati-o cu mâna sau cu o lingura de lemn. Eu folosesc o găleată emailată, puteți folosi una de plastic, dar nu una de aluminiu!
Am apasat bine varza, pun un tocator de lemn sau o farfurie deasupra, si o greutate mai mare – puteti umple un borcan de 3 litri cu apa.
Lăsăm varza în această formă 3 zile la temperatura camerei.
Au trecut trei zile, sucul a fost eliberat, transfer varza din găleată în borcan și o amestec bine, eliminând astfel amărăciunea, veti observa ca iese un miros neplăcut.
Il las in aceasta forma o ora la temperatura camerei, nu il acopar cu nimic, ca sa fie liber acces de aer.
Dupa ce a trecut o ora, am pus varza in borcane. Am întins apasat-o foarte bine, sa fie densa si bine „stransa”.
O astfel de varză murată rămâne mult timp crocantă, suculentă și foarte gustoasă – dacă ți-a plăcut rețeta, păstrează-o ca să nu o pierzi și gătește cu plăcere!