Fursecurile sărate cu cașcaval sunt un aperitiv clasic, extrem de apreciat pentru gustul intens, textura fragedă și faptul că se păstrează foarte bine mai multe zile. Sunt perfecte pentru platouri festive, picnicuri sau gustări rapide și nu sunt perisabile, deci pot fi pregătite cu câteva zile înainte fără nicio grijă. Se frământă ușor, nu conțin ingrediente complicate și pot fi adaptate în multe variante.
Aluatul, pe bază de margarină, smântână și cașcaval, devine fraged și ușor stratificat, mai ales dacă îl rulezi și îl lași la rece. Coaja crocantă și toppingurile (ou, cașcaval, semințe) transformă aceste fursecuri simple în ceva special – un preparat care merge bine și alături de un pahar de vin sau ca gustare pe masă la orice eveniment.
Ingrediente
- 500 g făină
- 250 g margarină Rama (sau aceeași cantitate de unt sau untură)
- 200 g cașcaval ras
- sare (eu am pus o linguriță)
- 1 borcan mare de smântână (eu am avut unul de 800 g, din care am pus cam 6 linguri mari)
Deasupra: ou + cașcaval.
Mod de preparare
Se poate să fie necesar și 600 g de făină.
Mai întâi fărâmițezi făina cu o bucată de margarină Rama, apoi adaugi o linguriță rasă de sare, un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu (poate fi omis) și 200 g de cașcaval ras. Frămânți cu cele șase linguri mari de smântână.
Întinzi o dată aluatul și îl rulezi ca pe cozonac, pentru a obține straturi. Îl lași 15 minute la frigider. Îl întinzi la grosimea unui deget mic, îl ungi cu ou și presari cașcaval ras, semințe de susan sau puțin mac. Îl tai cu un cutter de pizza. Am copt la 200°C timp de 15–20 de minute.
– Plus 1 lingură de oțet. Asta îl face mai fraged, nu se întărește.
Altă variantă:
250 g margarină, 250 g brânză de vaci, 250 g făină, 20 g sare, cașcaval pentru deasupra, ou pentru uns! (nu necesită nici praf de copt, nici drojdie)
sau 250 g margarină, 250 g brânză de vaci, 250 g făină, sare. Se frământă, se lasă la rece 1–2 ore. Se întinde subțire, se unge cu ou, se presară cașcaval ras. Foarte gustos.
Fursecuri crocante cu cașcaval și oțet
- 350 g făină albă
- 250 g margarină sau untură
- 20 g drojdie
- 1 lingură de oțet de 10%
- 2 lingurițe de sare (eu pun doar 1½ pentru că mănânc mai puțin sărat)
- 1 lingură cu vârf de smântână
- 1 gălbenuș
- 100 g cașcaval ras
Se frământă toate, se lasă la frigider aproximativ 8 ore. Apoi se întinde aluatul la 4–5 mm grosime (eu l-am întins mai subțire și l-am tăiat fâșii), se unge cu ou, se presară cașcaval sau semințe, se taie fâșii. Se pun în tavă și se mai lasă la dospit 30 de minute. Se coc în cuptor preîncălzit la 180°C timp de 20 de minute.