Acasă, puteți pregăti o șuncă excelentă care va fi pe placul vostru și al celor dragi. Prepararea șuncii nu este dificilă, trebuie doar să urmați anumite reguli. Șunca de casă este foarte gustoasă și, cel mai important, sigură pentru sănătate.
Poate fi oferită cu încredere copiilor și rudelor voastre la micul dejun, precum și oaspeților. Pentru culoarea și gustul de cârnați, în carne se adaugă sare (cu nitrit – pentru conservarea mezelurilor), care este absolut inofensivă în aceste cantități. Cu siguranță trebuie să încercați.
Ingrediente
- carne de porc 500 g
- piept de pui 300 g
- sare 11 g
- coriandru măcinat 1/2 linguriță
- piper alb măcinat 1/2 linguriță
- usturoi 2 căței
Mod de preparare:
Am folosit două tipuri de carne de porc slabă – carne proaspătă și puțină carne de porc uscată, precum și piept de pui. Toată carnea trebuie să fie ușor congelată.
Apoi tăiați toată carnea în cuburi sau bucăți de aproximativ 1 cm.
Adăugați coriandru, piper, usturoi tocat în carne și adăugați sare: 6 g – obișnuită și 5 g – nitrită. Ultima sare poate fi omisă, dar atunci nu veți obține o culoare strălucitoare și gustul caracteristic suncii.
În continuare, carnea tocată trebuie să fie amestecată și bătută bine, faceți acest lucru timp de 10 minute, până devine lipicioasă și vâscoasă. Acoperiți vasul cu carnea tocată pregătită cu celofan sau folie și trimiteți-o la frigider timp de 1 zi.
Umpleți cu carne tocată o membrană pentru mezeluri cu diametrul de 8 cm, înmuiată în prealabil în apă, legați strâns capetele. Puneți deasupra o rețea pentru cârnați. Înțepați batonul în câteva locuri cu un ac. Lăsați șunca la temperatura camerei timp de 1 oră.
Apoi puneți șunca în multicooker, turnați apă, setați programul „multipurpose”, 82 grade, timp de 2,5 ore. Puteti folosi cuptorul daca nu aveti un multicooker.
Puneți imediat șunca gătită sub apă rece timp de aproximativ 5 minute, apoi lăsați să se răcească complet.
Puneți șunca în frigider timp de 6-7 ore, apoi tăiați și serviți. Șunca iese densă și foarte gustoasă. Poate fi păstrată în frigider aproximativ 1 săptămână dacă s-a folosit sare nitrită, dacă nu, termenul de valabilitate este de 3 zile.
Poftă bună!