Dieta Dukan este una din multele diete ce te ajuta sa scapi de kilogramele suplimentare rapid. Cum functioneaza? Iti voi arata explicat chiar acum. Eu am tinut dieta Dukan in urma cu vreo 3 ani, am slabit cu ajutorul iei in jur de 15 kilograme si ghici ce, nu m-am ingrasat inapoi!
Efectul yoyo si frica de ingrasare dupa ce tii o dieta de slabit sunt, in mare parte niste chestii care pot fi evitate foarte usor daca intelegi cum functioneaza o dieta si daca iti intelegi organismul. Fa lucrurile asa cum trebuie si vei putea sa manaci ce vrei, atat in timpul dietei cat si dupa ce o termeni si nu te vei ingrasa niciodata!
Ce este Dieta Dukan?
Dieta Dukan este o dieta speciala cu un continut scazut de carbohidrati. Este compusa din patru etape/faze.
- Faza de atac
- Fata de croaziera
- Faza de consolidare
- Faza de stabilizare
Toate fazele dietei dukan, impreuna cu idei de meniuri pentru fiecare zi si pentru fiecare faza, le poti gasi pe siteul dietadukan360.ro. Este cel mai complet ghid gratuit pentru dieta dukan in acest moment si vi-l recomand cu cea mai mare caldura. Ba chiar, am „furat” cateva informatii de acolo pentru a completa acest articol.
Asadar, daca vrei sa afli ce trebuie sa mananci in fiecare zi in dieta dukan, gasesti acolo toate informatiile de care ai nevoie. Cu toate astea, am recomandat si eu cateva retete delicioase la finalul articolului.
Doctorul Pierre Dukan a elaborat dieta Dukan bazandu-se pe doua aspecte importante: reducerea carbohidratilor si consumul ridicat de proteine si legume. Dukan a dezvoltat de asemenea si un program unic de coaching ce te ajuta sa maximizezi eficienta dietei Dukan.
Cum functioneaza dieta Dukan?
Dieta Dukan contine patru faze diferite: faza de atac, de croaziera, de consolidare si de stabilizare. Te ajuta sa determini greutatatea ideala, bazandu-se pe istoricul sanatatii tale astfel incat sa iti poti stabili un obiectiv realist si sanatos.
Prima faza a dietei Dukan: Faza de atac
Faza de atac a dietei Dukan este cunoascuta si ca faza proteica. In timpul acestei faze, poti manca doar proteine naturale si ai la dispozitie 68 de varietati din care poti alege.
Poti suplimenta cu 1,5 linguri de tarate de ovaz. Aceasta faza dureaza de la 2 la 7 zile, in functie de varsta, kilogramele pe care vrei sa le dai jos si numarul de diete pe care le-ai urmat pana acum.
Exista multe retete dukan pentru faza 1. Vezi la sfarsitul articolului cele mai recomandate dintre acestae.
A doua faza a dietei Dukan: Faza de croaziera
A doua faza a dietei Dukan adauga in meniul tau 32 de legume fara amidon. In timpul acestei faze, pierderea in greutate trebuie sa se stabilizeze partial alimentandu-te incet cu anumiti carbohidrati. Durata fazei de croaziera depinde de kilogramele pe care vrei sa le pierzi, dar in general dureaza in jur de trei zile pentru fiecare 500g pe care vrei sa le pierzi.
Daca vrei o reteta dukan pentru faza 2, le gasesti pe cele mai recomandate la finalul articolului.
A treia faza a dietei Dukan: Faza de consolidare
Dupa primele doua faze esti foarte vulnerabil si ai toate sansele sa recastigi greutatea pierduta. Pentru a evita efectul yo-yo a fost proiectata faza de consolidare. In timpul acestei faze ar trebui sa adaugi cateva oua, peste, alune, interzise in fazele anterioare. Dar inca trebuie sa fii atent la cantitatea de alimente.
De asemenea, ai voie acum sa mananci doua mese asa-numite „festive” pe saptamana. Aceste libertati sunt combinate cu o regula stricta: Joia este zi de proteine. Ramai in faza de consolidare cate 5 zile pentru fiecare 500g pe care le-ai pierdut in faza de croaziera.
Vezi aici o retata de cafea pe care o poti folosi in dieta dukan
Ultima faza a dietei Dukan: Faza de stabilizare
Aceasta faza dureaza tot restul vietii. Acum depinde de tine sa ramai dsciplinat si sa iti pastrezi stilul alimentar sanatos pe care l-au deprins in fazele anterioare. Asigura-te ca ai o zi pe saptamana in care mananci doar proteine, pentru a mentine rezultatele.
Uite aici un video cu toate fazele acestei diete
https://www.youtube.com/watch?v=ZNXS21T-qlM
Dieta Dukan – Pareri
Am auzit pareri foarte bune despre dieta dukan. Majoritatea celor care au incercat-o au reusit sa slabeasca. Problema este, insa, ca sunt reguli pe care trebuie sa le respecti toata viata, pentru a-ti mentine rezultatele. Asadar, important e sa fii consecvent. Daca iti doresti cu adevarat si respecti regulile din fazele de mai sus vei reusi nu doar sa obtii rezultate ci si sa le pastrezi.
Concluzie – cat poti slabi cu dieta dukan?
Dieta Dukan te poate ajuta sa pierzi in greutate intr-un timp foarte scurt. Dar ar trebui sa fii atent la ce mananci pentru ca o dieta variata este foarte importanta pentru sanatatea ta. Deci, ii oferi dietei Dukan o sansa? Daca urmezi aceasta dieta si incepi sa te simti rau, mergi la un medic.
Retete pentru dieta Dukan
Acum ca ai toate informatiile de care ai nevoie, este timpul sa trecem la practica. Iata cateva retete de slabit din dieta dukan care te pot ajuta sa ajungi la greutatea dorita in cel mai scurt timp.
Lipie din Brânză și ceapă cu Hummus
Portii: 2
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 8-10 minute
Aceasta este o reteta rapida pe care o fac atunci cand stiu ca voi fi plecata toata ziua, deoarece o pot impacheta cu usurinta intr-o cutie si o pot lua cu mine. Reteta ofera si jumatate din cantitatea zilnica de tarate de ovaz pentru faza de stabilizare.
Ingrediente lipie:
- 4 linguri de tarate de ovaz
- 3 linguri de iaurt natural fara grasime
- 1 ou, batut
- 2 cepe, tocate fin
- 25 g branza Cheddar, rasa
Ingrediente humus:
- 400g naut
- 1 catel de usturoi, decojit
- 2 linguri de iaurt natural fara grasime
- o mana mica de patrunjel proaspat
- sucul de la o jumatate de lamaie
- un pic de paprika
- condimente
Pentru a pregati lipiile, se amesteca taratele de ovaz, iaurtul, oul, cepa si cascavalul ras. Incalzeste 3 picaturi de ulei intr-o tigaie la foc mediu si sterge-o apoi cu hartie de bucatarie. Adauga amestecul in tigaie. Lasa lipia pe foc pentru 4-5 minute, apoi scoate-o si tai-o felii.
Pentru a pregati humusul, trebuie sa pui toate ingredientele intr-un blender si sa le amesteci pana compozitia devine neteda.
Ou Scotch
Portii: 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 35 minute
Toata lumea iubeste ouale Scotch, iar acestea sunt mult mai sanatoase decat cele cumparate de la magazin, mai ales ca poti adauga condimentele dorite. Aceasta reteta este simpla si cu siguranta va fi pe placul intregii familii.
- 5 oua mari
- 8 carnati cu continut scazut de grasimi
- 2 felii de paine integrala, faramitate
- 1 lingura tarate de ovaz
- Salata
Preincalzeste cuptorul la 190 C. Fierbe 4 oua in apa clocotita timp de 8 minute. Scoate-le si pune-le sub apa rece. Lasa-le sa se raceasca putin pentru a fi mai usor de manevrat, apoi decojeste-le.
Indeparteaza pielea de pe carnati si, folosind carnea din 2 carnati pentru fiecare ou fiert, fa o minge si apoi apasa oul in ea, pana ce acesta este acoperit complet de carne.
Bate oul ramas si pune-l intr-un castron putin adanc. Se amesteca pesmetul si taratele de ovaz si se pun pe o farfurie sau un fund de tocat.
Trece ouale acoperite cu carnea din carnati prin oul batut, apoi roteste-le prin amestecul de pesmet pana se acopera complet. Asaza-le pe o tava de copt si baga-le in cuptor pentru 20-25 minute, pana capata o culoare aurie.
Le poti servi cu o salata de vara.
Pate de fasole, ton si menta
Portii: 4
Timp de pregatire: 10 minute
Un pate cu adevarat bun este cel pe care il poti combina cu o multime de cruditati si il poti lua cu tine in cutia de pranz, pentru o gustare rapida.
Ingrediente:
- 400g fasole boabe
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura de iaurt grecesc fara grasime
- condimente
- 130g ton din conserva
- 1 lingura de menta proaspata tocata
- ardei rosii si galbeni
Pune boabele de fasole, sucul de lamaie, iaurtul si condimentele intr-un robot de bucatarie. Adauga jumatate din cantitatea de ton si proceseaza-l pana se formeaza o pasta neteda. Se pune intr-un castron si se amesteca cu restul de ton si menta tocata. Se serveste cu ardei.
Crab burger
Portii:4
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 6-8 minute
Daca iti plac burgerii, atunci trebuie sa incerci aceasta reteta. Foloseste atat carne de crab negru cat si carne de crab alt pentru o aroma excelenta. Pentru a praji semintele de susan trebuie doar sa le gatesti intr-o tigaie uscata pana incep sa capete o culoare aurie.
Ingrediente:
- 4 cepe, taiate fin
- 450g carne de crab
- coaja rasa si zeama de la o lamaie
- 2 linguri de patrunjel proaspat tocat
- 2 oua, batute
- 100g firimituri de paine
- Condimente
- Varza tocata
- 25g pastai tocate
- 12 rosii cherry, taiate in jumate
- 2 ardei rosii, desecati si taiati subtire
- 1 lingurita ulei de masline
- 2 linguri seminte de susan, prajite
Intr-un bol mare, amesteca ceapa, carnea de crab, coaja de lamaie, patrunjel, oua, firimituri de paine si condimente. Umezeste-ti mainile si formeaza 3 chiftele, apoi pune-le in frigider pentru a se raci timp de 20-30 de minute.
Incalzeste 3 picaturi de ulei intr-o tigaie si apoi sterge-o cu hartie de bucatarie. Gateste burgarii pe fiecare parte timp de 3-4 minute pana capata o culoare maro.
Intre timp, amesteca varza, rosiile, ardeii, rosiile, uleiul de masline si sucul de lamaie. Serveste burgerii presarati cu seminte de susan prajite. Daca esti in faza de stabilizare, poti servi burgerii chiar si cu sos dulce.
Compot de rubarba cu crema de portocale
Portii: 4
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 10 minute
O modalitate delicioasa de a servi rubarba – acest fruct minunat este delicios daca este combinat cu o crema de portocale. De asemenea, rubarba este considerata oficial o leguma, deci te poti bucura de acest desert si in faza de croaziera.
Ingrediente:
- 50g radacina de ghimbir
- 3 linguri de indulcitor
- 300g rubarba, taiata in bucati de 1-2 cm
- 3 linguri iaurt grecesc fara grasime
- 3 linguri smantana proaspata cu continut redus de grasime
- coaja rasa de la o lamaie
Pune ghimbirul si indulcitorul intr-o cratita cu 150 ml apa, iar in momentul in care apa incepe sa fiarba, mai lasa cratita pe foc pentru inca 2-3 minute.
Se adauga si rubarba si se fierbe pentru inca 4-5 minute. Ia cratita de pe foc si las-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand. Intre timp, bate iaurtul cu smantana proaspata si coaja de lamaie. Serveste compotul de rubarba cu crema de portocale.
Crema de ou cu scortisoara
Portii: 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 35-40 minute
Preferata familiei, gatita de mame si de bunici de-a lungul anilor. Cu siguranta nu trebuie sa ratezi aceasta reteta.
- 600ml de lapte degresat
- 3 oua
- 3-4 lingurite de indulcitor
- 1/4 lingurita de scortisoara
- 2 linguri de iaurt grecesc fara grasimi
- nucsoara proaspata rasa, pentru topping
Preincalzeste cuptorul la 150 C. Incalzeste laptele intr-o tigaie mica, dar nu-l lasa sa fiarba. Intr-un bol mare, amesteca ouale, indulcitorul, scortisoara si iaurtul. Toarna laptele incalzit peste amestecul de ou, amesteca continuu, apoi trece totul printr-o sita.
Pune patru vase mici intr-o tava in cuptor si toarna amestecul in fiecare dintre ele. Presara nucsoara rasa. Toarna apa fierbine in tava in care ai pus vasele mici. Baga la cuptor pentru 35-40 minute. Dupa ce se racesc usor se pot servi.
Sper ca aceste diete sa te fi ajutat sa tii dieta dukan mai usor. Acum poti avea slabi avand un meniu bogat. Nu e nevoie sa te infometezi, trebuie doar sa ai grija ce mananci.