Aceste prăjiturele fragede trezesc amintiri nostalgice pentru mulți dar si pentru mine. Moi, delicate, tăiate în dreptunghiuri, prăjiturile constau din două straturi de aluat fraged, uns cu gem și acoperit cu glazură de zahăr. Haideți să coacem împreună o adevărată delicatese!
Ingrediente pentru aluatul fraged:
- Unt – 200 g
- Zahăr pudră – 130 g
- Sare – un praf
- Oua – 1
- Praful de copt – 5 g
- Făină – 340 g
Umplutură:
- Gem (zmeură) – 300 g
Glazură:
- Zahăr pudră – 200 g
- Apă clocotită – 3 linguri
- Suc de lămâie – 1 linguriță
Mod de preparare:
Într-un bol sau într-un bol de mixer, punem 200 g de unt moale, adăugăm 130 g de zahăr pudră, un praf de sare și 1 ou.
Într-un alt bol, amestecăm 340 g de făină cernută și 5 g de praf de copt.
Astăzi, framânt aluatul folosind un mixer cu bol, așa că atașăm atașamentul cu paletele, setăm la viteză mică și amestecăm toate ingredientele până devin omogene.
Aluatului fraged nu îi place căldura mâinilor, nu trebuie frământat mult, deci este cel mai convenabil să framântăm un astfel de aluat cu mixerul cu bol.
Acum adăugăm făina cernută cu praful de copt treptat și mixăm la viteză medie timp de literalmente 30 de secunde, si imediat ce toată făina s-a încorporat – trecem la suprafața de lucru.
Chiar dacă aluatul nu s-a format într-un singur bulgăre, ci s-a sfărâmat – oprim mixerul, transferăm aluatul pe masă și îl modelăm într-o minge cu mâinile.
Uitați-vă la aluatul care ar trebui să iasă în final – extrem de delicat, fără să fie încărcat cu făină, curge de pe o mână pe alta, este elastic și plăcut de lucrat.
Acum împărțim aluatul în două părți egale. Am obținut câte 358 g fiecare. Rulăm fiecare parte imediat pe hârtie de copt. Foile de aluat trebuie să aibă dimensiunea de 22×28 cm. Încercăm să facem un dreptunghi cu margini drepte.
Transferăm aluatul cu hârtie de copt pe o tavă și îl punem la frigider timp de 20 de minute. După 20 de minute, punem blatul răcit într-un cuptor preîncălzit la 200 grade Celsius timp de 12-15 minute. Între timp, intindem al doilea strat de aluat și îl punem și pe acesta în frigider.
Foile se coc repede, așa că nu ne depărtăm mult. Foaia mea s-a copt exact 12 minute. Îl scoatem din cuptor și punem al doilea strat răcit pentru a se coace.
Acum să începem asamblarea. Ungem primul strat cu gem.
Astăzi am folosit gem de zmeură. Îmi place și cu gem de caise și gem de coacăze negre iar voi puteti folosi orice tip de gem va place.
Transferăm al doilea strat cu grijă peste gem, deoarece aluatul este foarte delicat. Eu îl rulam direct de pe tava de copt.
Acum este timpul să pregătim glazura. Pentru aceasta, amestecăm 200 g de zahăr pudră cu 3 linguri de apă clocotită și 1 linguriță de suc de lămâie. Glazura ar trebui să aibă o consistență medie – nici prea lichidă, nici prea groasă.
Înainte de a aplica glazura, îmi îndrept marginile pentru a face prăjiturile să arate frumos. Răspândim rapid glazura pe suprafața stratului, deoarece se întărește foarte repede.
Cam atât, tăiem în fâșii cu lățimea de 4-5 cm, înmuind cuțitul în apă fierbinte înainte. Folosesc un cuțit cu margini zimțate și cât mai ascuțit posibil.
Iată ce frumoase prăjituri școlare am obținut în final. Fragede, delicate și delicioase! Pofta buna!