Reteta de aluat pentru placinte, pizza sau gogosi din care veti obtine preparate foarte moi si pufoase. Cum să frământăm un astfel de aluat? Eu apelez la un truc, despre care veti afla in aceasta reteta.
Folositi aceeasi cana pentru a masura ingredientele – indiferent de cantitatea acesteia (250 – 300 ml) – important este sa folositi aceeasi masura si pentru restul ingredientelor.
Ingrediente pentru aluat:
- Lapte – 1 cana
- Drojdie uscată – 10 gr
- Zahar – 1 lingura
- Sare – 0,5 linguriță
- Ou – 1 buc
- Ulei – 6 linguri
- Făină – 2,5-3 căni
Dacă reteta spune că se iau 3 căni de făină, cern 3 dar nu le adaug de la inceput pentru ca faina pe care o are fiecare poate sa difere astfel ca poate necesita mai mult sau mai putin lichid. Aluatul este lipicios, dar rămâne în urma mâinilor tale? Deci, nu mai este nevoie de făină.
Este aluatul prea lipicios? Adaugam faina literalmente cate o lingura (este mai bine sa o presaram pe masa inainte de a portiona aluatul pentru placinte/gogosi).
Mod de preparare:
Amestecați drojdia și zahărul în laptele încălzit. Se lasă 15 minute până se formează o spuma si drojdia va creste frumos.
Cerneți făina într-un castron mare (dar puneti deoparte 1 cana de faina, pentru moment).
Faceți o adâncitură în făină, adăugați sare, turnați drojdia, un ou amestecat cu o furculiță și uleiul. Se framanta incet.
În continuare, decidem dacă adăugam făină din cana rezervata anterior și frământăm un aluat moale. Se unge cu ulei si se lasa la crescut 1 ora, intr-un loc cald. Este important sa acoperiti vasul cu aluat in timpul cresterii pentru a nu prinde crusta.
Aluatul este gata! Spor la pregatit pizza, placinte, cornuri, gogosi sau alte preparate.