Astazi iti prezentam o reteta de baklava turceasca, un dulce delicios preparat cu aluat de placinta sau aluat foietaj, fructe uscate si sirop.
Baclava este un dulce foarte cunoscut in Turcia si in aproape toate bucatariile arabe si mediteraneene, reteta variind de la o zona la alta chiar si de la o familie la alta; Echipa noastra iti propune o reteta originala, de baza, de baclava pe care o poti personaliza dupa propriul plac.
In continuare Echipa noastra te sfatuieste cum sa faci baclava acasa.
Dificultate: medie Timp de pregatire si coacere: 90 min. Doze pentru 8 persoane.
Ingrediente:
- 500 gr de aluat de placinta sau aluat foietaj;
- 350 gr de migdale macinate;
- 150 gr de fistic macinat;
- scortisoara dupa gust;
- 180 gr de unt la temperatura camerei;
- 50 gr de miere;
- 450 gr de zahar;
- 300 ml de apa;
- 2 linguri de suc de lamaie.
Cum se face baklava turceasca:
Pregateste siropul, pune apa intr-o oala impreuna cu zaharul, sucul de lamaie si miere, adu la fierbere iar apoi lasa siropul sa se raceasca.
Intre timp pregateste delicioasa baclava turceasca: daca folosesti aluat foietaj intinde-l, cu un sucitor, in foi subtiri ( este nevoie de 12 foi), insa daca folosesti aluat de placinta foile sunt perfecte asa cum le gasesti in pachet; imparte foile de baklava in trei parti.
Ia o tava si tapeteaz-o cu hartie de copt peste care pune o foaie de placinta si unge-o cu unt, continua cu alte 5 straturi de foi de placinta avand grija sa ungi cu atentie fiecare strat de foi unt topit, dupa care pune un strat de migdale si de fistic macinate si adauga scortisoara.
Acopera acest strat de fructe uscate cu celelalte de foi de placinta alternand intre ele straturi de unt topit si fructe uscate. Se taie apoi aluatul in baclavaua in romburi, dar nu se separa complet si se coace la cuptor, la 180 de grade, timp de circa 40 de minute.
Dupa coacere pune siropul si serveste delicioasa baklava turceasca atat calda cat si rece. Pofta buna!
Cum se face cordon bleu – reteta originala de cordon bleu
Termenul „Cordon Bleu” era porecla atribuita cavalerilor Duhului Sfant care erau gurmanzi si aveau obiceiul sa se reuneasca in jurul meselor imbelsugate, acest obicei fiind cunoscut in intreaga imparatie; astazi, cu acest nume, sunt identificati cei mai buni bucatari francezi, iar termenul „Cordon Bleu” este actualmente folosit de multe scoli de gatit de peste Alpi, pentru a defini prestigiose feluri de mancare. La noi, cordon bleu, este identificat ca fiind un fel de snitel de pui umplut cu sunca de Praga si cascaval.
In continuare Echipa noastra iti ofera reteta originala de cordon bleu si iti explica ilustrat cum se face cordon bleu.
- Dificultate: medie
- Timp de pregatire si de coacere: 30 min.
Doze pentru 4 persoane.
Ingrediente:
- 4 felii groase de piept de pui de circa 120 gr fiecare;
- 4 felii de sunca de Praga sau prosciutto cotto ( circa 100 gr in total);
- cascaval felii;
- pesmet;
- 2-3 oua.
Cum se face cordon bleu:
Pentru a pregati cordon bleu ai nevoie de felii de piept de pui destul de groase de forma mai mult sau mai putin egala si ovala ( incearca sa le aranjezi tu eliminand bucatile in exces sau pe cele rupte).
Iti recomandam sa cumperi un piept de pui intreg pe care sa-l imparti in 4 bucati de aproximativ 120 de grame fiecare. Ia o felie de pui si taie-o pe orizontala incercand sa obtii un buzunar ( lasand unite celelalte 3 laturi; daca nu reusesti, lasa unita macar latura cea mai lunga).
Pune, in buzunarul format, o felie de cascaval apoi una de sunca de Praga/ prosciutto cotto ( in alternativa poti folosi si speck, bacon, etc). Inchide „buzunarul” si procedeaza la fel si cu celelalte felii de carne de pui.
Pregateste apoi doua castronele: unul cu pesmet iar celalalt cu ouale batute cu sare si piper. Trece cordon bleu prin ou, pe ambele parti ( asigura-te ca ambele felii de pui sunt total acoperite de ou),
apoi prin pesmet fiind atenta ca acesta sa fie lipit uniform pe toata suprafata carnii. In timpul impanarii trebuie sa tii bine inchisa „gura buzunarului” astfel incat sa se sigileze perfect ca nu cumva sa iasa in timpul frigerii sau poti, de asemenea, sa te ajuti cu scobitori pentru a sigila „buzunarul”.
Prajeste cordon bleu in abundant ulei cald, nu incins, la foc mic astfel incat sa se coaca bine in interior si sa formeze o crusta crocanta si aurie la exterior. Dupa prajire, stinge focul, si scoate cordon bleu pe o farfurie cu prosoape de hartie pe ea pentru a absorbi uleiul in exces si serveste cordon bleu cu piure si salata. Pofta buna!