Pe atunci, acesti covrigi se vindeau peste tot, iar acum ii fac singura, acasa. Cel mai important în această rețetă este aluatul, moale, aerat și delicat. Covrigii sunt delicioși cu lapte, ceai, cafea sau chiar suc de fructe.
Ingrediente pentru aluat:
- apă – 100 ml
- lapte – 100 ml
- zahăr – 4 linguri
- vanilie – 0,5 linguriță
- sare – 0,5 linguriță
- drojdie uscată – 1 lingură
- albuș de ou – 1
- ulei vegetal – 3 linguri
- praf de copt – 1 linguriță
- făină – 400 g
- unt – 30 g
Într-un bol, turnăm 100 ml de apă călduță și 100 ml de lapte călduț, adăugăm 0.5 linguriță de vanilie, 4 linguri de zahăr, 0.5 linguriță de sare, 1 lingură de drojdie uscată, 1 albuș de ou și 3 linguri de ulei vegetal.
Amestecăm bine până devine omogen și adăugăm 400 g de făină cernută, precum și 1 linguriță de praf de copt. Framântăm aluatul, acoperim cu un prosop subțire sau folie alimentară (facem neapărat 1-2 tăieturi mici în ea pentru ca aluatul să „respire”) și lăsăm să crească timp de 1 oră într-un loc călduros fără curenți de aer.
Pentru ungere:
- gălbenuș – 1
- lapte – 1 lingură
Pentru presărat:
- susam/mac – 2 linguri
MOD DE PREPARARE:
Apoi, frământăm ușor aluatul crescut și îl împărțim în 9 părți egale ca mărime. Acum formăm covrigii: întindem o bilă de aluat într-o foaie mica, ungem cu unt moale (cele 30 gr), rulăm în „sul” și îl răsucim în rulou.
Strângem marginile și unim cele două capete ale „sulului de aluat” împreună, dându-i forma unui covrig. Așezăm covrigii pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lăsăm să crească timp de 15-20 de minute, acoperit folie.
Apoi, ungem cu un amestec de gălbenuș și lapte și presărăm cu susan sau mac. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.
Aroma din bucătărie este uimitoare! Scoatem covrigii din cuptor, lăsăm să se răcorească puțin și ne bucurăm de patiseria de casă delicioasă!
Pofta buna!