angela.
7 noiembrie (vineri), 2025
angela.

Pâine cu cartofi și bacon – unii o denumesc și plăcintă dar cert este că e foarte bună

paine de cartofi si bacon

Această plăcintă sărată, inspirată din bucătăria ardelenească, este un adevărat festin rustic. Cartofii cruzi răzuiți, combinați cu slănină afumată, usturoi și mirodenii, dau aluatului o textură fragedă și un gust intens. Este o rețetă tradițională, simplă dar plină de savoare, care merge de minune cu o cană de lapte bătut, murături sau chiar simplă, caldă sau rece.

Fie că o prepari pentru masa de weekend, o gustare consistentă sau ca să aduci ceva autentic la o masă între prieteni, această plăcintă cu cartofi și slănină va fi cu siguranță apreciată. În plus, se face din ingrediente ieftine și hrănitoare, fiind o opțiune excelentă pentru a valorifica cartofii din cămară.

Ce vom folosi:

  • ½ litru de lapte călduț
  • 500 g făină
  • 4 cartofi mari
  • 1 cub de drojdie
  • 100 g slănină afumată (sau salam moale)
  • 6 linguri de untura
  • 1 ou
  • 5 căței de usturoi
  • sare, chimen măcinat, mărar uscat, piper măcinat

Modul de preparare:

Curățați cartofii cruzi și dați-i pe răzătoare. Scurgeți excesul de apă amidonoasă pentru a preveni ca aluatul să fie prea umed. Tăiați slănina sau salamul în cubulețe mici.

Într-un bol, amestecați laptele călduț cu drojdia sfărâmată și lăsați-o să facă un maia. Adăugați cartofii rași, făina, oul, usturoiul (tocat mărunt sau trecut prin presă), sarea, chimenul măcinat, mărarul, piperul, slănina tăiată și untura topită. Amestecați bine până obțineți un aluat omogen.

Lăsați aluatul să dospească aproximativ 1 oră într-un loc cald, până când își dublează volumul.

Ungeți bine o tavă sau o tavă de copt cu untură. Puneți aluatul dospit în tavă și întindeți-l uniform. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 190 °C timp de aproximativ 50 de minute, până când suprafața devine aurie.

După coacere, lăsați plăcinta să se răcească complet pentru a o tăia mai ușor. Se servește simplă, cu varză murată sau cu pâine proaspătă.

Vă dorim poftă bună!

Tags: Rețete de plăcintă

Alte informații utile:

varza-murata-5
Conserve și murături

Boabele de porumb – Secretul neașteptat pentru o varză murată perfect și o moare limpede

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară