În funcție de soiul prunelor, iar acestea sunt foarte diverse, rezultă un piure de culori diferite și, implicit, bezele de culori diferite. .
Eu folosesc două variante pentru prepararea piureului de prune, în funcție de tipul de prune pe care le am: proaspete sau congelate.
Prunele congelate (400 g) se coc în cuptorul cu microunde, în impulsuri de câte 5-6 minute, de două ori (timp total 10-12 minute). Prunele trebuie să înceapă să fiarbă și să elimine suc. Se transferă prunele fără suc (în acest caz sucul este foarte lichid, iar excesul de lichid nu este necesar în piure) într-un vas pentru mixare și se pasează cu un blender.
Se cântăresc 250 g de piure (rezultă un piure de consistență medie) și se amestecă cu 50 g de zahăr până când acesta se dizolvă complet (după ce zahărul se dizolvă, piureul devine ușor mai lichid). Se acoperă cu folie alimentară la contact și se pune la frigider. Această variantă este convenabilă pentru prepararea unei porții de piure.
Astăzi am prune proaspete, așa că voi arăta această variantă cu fotografii.
Ingrediente pentru o tavă:
- prune ~900 g
Spălați prunele, tăiați-le în jumătate și scoateți sâmburii.
Tăiați jumătățile de prune din nou în sferturi.
Așezați-le pe o tavă cu partea tăiată în sus.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 30-35 de minute.
Prunele coapte se pot transfera, împreună cu sucul lor (în acest caz, sucul devine mai gros în timpul coacerii, spre deosebire de metoda cu microunde, unde sucul rămâne lichid), într-un vas pentru mixare și se pasează cu un blender vertical.
Rezultă un piure de o culoare frumoasă și intensă.
Distribuiți piureul rezultat în recipiente sau boluri câte 250 g.
Adăugați câte 50 g de zahăr în fiecare porție și amestecați până la dizolvarea completă.
Acoperiți cu folie alimentară la contact și puneți la frigider.
Piureul poate fi pregătit cu o zi înainte. Dacă a doua porție de piure nu este necesară în curând, aceasta se poate congela (într-un recipient sau o pungă pentru congelare/ziplock). Nu uitați să etichetați recipientul, menționând dacă piureul conține zahăr sau nu și să notați data congelării.
Gătiți cu plăcere!