angela.
23 iunie (luni), 2025
angela.

Prăjitură cu foi fragede și cremă de griș cu vanilie: nu rezistă foarte mult în fața musafirilor

prajitura cu gris si vanilie

Această prăjitură cu foi fragede, cremă fină cu griș și glazură de ciocolată este un desert clasic, ușor de pregătit și foarte apreciat. Straturile de foi coapte pe dosul tăvii se îmbină perfect cu crema aromată de vanilie, iar glazura de ciocolată adaugă un finisaj lucios și delicios. Se taie frumos, se păstrează bine și este ideală pentru sărbători sau întâlniri în familie.

Este o rețetă echilibrată, cu gust intens, dar nu excesiv de dulce, care aduce exact acel aer de prăjitură „de casă” cu care te simți răsfățat.

Se poate pune si un strat de gem – eu acum am lăsat intenționat fără gem, așa a cerut familia!

Ingrediente aluat:

  • 500 g făină albă fină,
  • 150 g zahăr pudră,
  • 5 linguri de miere,
  • 60 g unt (puțin topit),
  • 2 ouă,
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu.

Frec făina cu untul, adaug zahărul pudră, bicarbonatul și amestec. Apoi frământ aluatul cu ouăle și mierea. Împart în 4 părți egale și întind foi după dimensiunea tăvii de 20 x 33 cm. Coc foile pe dosul tăvii, la 180°C, aproximativ 10 minute, până devin aurii.

Dacă aluatul este prea moale, se mai poate adăuga puțină făină. Aluatul trebuie să fie ușor de întins.

Ingrediente cremă:

  • 1 l lapte,
  • 2 plicuri de budincă cu aromă de vanilie,
  • 4 linguri griș,
  • 200 g unt,
  • aproximativ 150 g zahăr pudră (după gust),
  • 1 plic zahăr vanilat.

Pentru glazură:

  • 100 g ciocolată,
  • 2 linguri de ulei sau 50 g unt.

Mod de preparare

Dizolv praful de budincă într-o parte din lapte. Încălzesc restul de lapte și adaug grișul, fierb până se îngroașă, apoi adaug budinca dizolvată și fierb în continuare. (Cu alte cuvinte: adaug grișul în laptele fierbinte, iar când se îngroașă, torn budinca dizolvată.)

Las să se răcească până devine călduț.

Frec untul cu zahărul pudră până devine spumos. Apoi adaug treptat în compoziția cu griș.

După ce foile s-au răcit, le ung cu cremă.

Pentru glazură, topesc ciocolata împreună cu uleiul sau untul pe baie de aburi și o întind pe suprafața prăjiturii.

Sfaturi utile:

Dacă foile sunt mai tari după coacere, nu te îngrijora – se vor înmuia perfect după ce absorb crema.

Lasă crema să fie doar călduță când încorporezi untul, ca să rămână netedă și fină.

Întinde glazura de ciocolată doar după ce prăjitura s-a răcit complet, pentru un strat uniform și lucios.

Tags: Desert cu vaniliePrajitura cu foi

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tort cu crema de lapte condensat si ciocolata
Prăjituri

Tort perfect de cacao cu cremă de lapte condensat și glazură de ciocolată

prajitura cu crema de lamaie si cocos
Prăjituri

Tort de vanilie cu cremă de lămâie și cocos: extraordinar de cremos și aromat

prajitura margo
Prăjituri

Prăjitura Margo – un desert la cană cu aspect elegant și gust deosebit

budinca de vanilie cu caramel si banane
Prăjituri

Desert rapid la pahar cu vanilie, lapte condensat și banane caramelizate

desert fara coacere cu ciocolata si mascarpone
Prăjituri

Tort de ciocolată: fără coacere, cu cremă mascarpone

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară