Multe gospodine pregătesc dovleceii pentru iarnă și sunt sigură că fiecare are cate o rețeta care au fost testate de-a lungul anilor.
Daca il veti prepara asa dovlecelul iese aproape perfect, gustos, crocant si foarte, foarte bun asa ca vă aduc în atenție această rețetă destul de simplă de dovlecel murat, crocant, delicios pentru iarnă.
Cred că mulți oameni marinează dovleceii în acest fel și pentru iarnă, dar există gospodine începătoare pentru care această rețetă va fi o mană cerească, așa cum a fost pentru mine cândva și poate cineva mai experimentat a uitat de acest preparat și își va aminti.
Ingrediente:
- Dovlecel – 1,4-1,5 kg
- Verdeturi – marar, patrunjel dupa gust
- Usturoi – 3-4 catei
- Ardei iute – 1 buc. sau după gust
- Sare – 1 linguriţă
- zahăr – 3 linguri
- Ulei – 100 ml
- Oțet 9% – 100 ml
Preparare:
Spal dovleceii si ii tai cubulete potrivite si ii pun intr-un bol. Nu il tai marunt, deoarece apoi dovlecelul iese mai putin crocant.
In continuare, tai verdeata, ardeiul iute si curatam cativa catei de usturoi. Le pun in bolul cu dovlecei, adaug sare, zahar, ulei si otet, amestec bine, acoper vasul cu un capac si las dovleceii pe masa, la temperatura camerei, aproximativ 3-4 ore.
Dupa acest timp dovleceii vor elibera zeama si ii voi pune, impreuna cu lichidul, in borcane curate si uscate.
Acopar borcanele cu capace si le asez intr-o tigaie pe fundul careia pun un prosop. Turnam apa in oala, astfel incat sa fie „pâna pe umerii” borcanelor, iar dupa ce apa incepe sa fiarba, sterilizez dovleceii timp de 10 minute.
Ne asiguram ca borcanele sunt foarte bine inchise si le punem cu capacele in jos si le acoperim cu o patura. Din această cantitate de ingrediente iau 4 borcane de 500 ml.
Dacă nu ați pregătit încă dovleceii pentru iarnă, vă recomand să faceți măcar câteva borcane din această gustare simplă și gustoasă, iar cei care au facut deja, scrieți impresiile voastre în comentarii. Pofta buna!