Ce proprietăți medicinale are socul negru?
Socul negru combate tusea, febra și întărește imunitatea, este cel mai cunoscut pentru proprietățile sale anti-gripale, iar fructele conțin o cantitate mare de glicozide antocianice, zaharuri, pectine, taninuri, acizi organici rari (inclusiv acidul shikimic), rutină, precum și vitamine – C, din grupa B și provitamina A. Atât florile, cât și fructele socului negru pot fi folosite cu succes pentru sănătate și frumusețe.
Fructele conțin glicozide antocianice, zaharuri, pectine, taninuri, acizi organici rari (inclusiv acidul shikimic), rutină, precum și vitamine – C, din grupa B și provitamina A. Conțin o cantitate mare de glicozide antocianice, zaharuri, pectine, taninuri, acizi organici rari (inclusiv acidul shikimic), rutină, precum și vitamine – C, din grupa B și provitamina A. Atât florile, cât și fructele socului negru pot fi folosite cu succes pentru sănătate și frumusețe.
Ingrediente:
- fructe de soc (doar bobițele – se pot desprinde ușor de pe ciorchine cu ajutorul unei furculițe)
- zahăr
- suc de lămâie
Proporțiile sunt: la un litru de suc, 500 g zahăr și sucul de la o lămâie
Preparare:
Dacă folosiți un storcător cu aburi: măsurați cantitatea de suc obținut, turnați-l într-o oală, adăugați zahărul proporțional, fierbeți aproximativ 15 minute, apoi adăugați sucul de lămâie și turnați în sticle sau borcane. Borcanele se închid bine și se întorc cu susul în jos cât sunt fierbinți, până se răcesc complet.
Dacă nu folosiți storcător cu aburi: puneți fructele într-o oală, adăugați aprox. 0,5 l apă și fierbeți la foc mic timp de 30-45 de minute. Apoi strecurați prin sită și continuați ca mai sus. Atenție: nu gustați sucul sau fructele crude – abia după fierbere devin sigure pentru consum, în stare crudă pot fi toxice.!!!!
Poftă bună!!!