angela.
7 noiembrie (vineri), 2025
angela.

Socată de casă cu lămâie și lemongrass – poți adăuga mentă pentru o aromă specială

socata cu menta sau lemongrass

Această rețetă de socată fermentată ușor, cu roiniță și lămâie, este una dintre cele mai răcoritoare și naturale băuturi pe care le poți pregăti acasă în sezonul cald. Combinarea florilor de soc cu siropul fierbinte, apa rece și plante aromatice oferă o băutură echilibrată, ușor acidulată, cu note proaspete și parfumate. Este ideală pentru vară, se prepară fără efort, iar fermentarea blândă conferă un gust subtil și viu.

Frunzele de roiniță (sau mentă) adaugă un plus de prospețime, iar lămâia echilibrează perfect dulceața zahărului. Această socată poate fi savurată din a doua zi, însă gustul ideal este atins atunci când apar primele bule de fermentare – semn că băutura a căpătat o efervescență naturală.

Ingrediente

  • apa 4 litri
  • 500 g zahăr
  • 4 linguri cu vârf de flori de soc
  • 1 lămâie
  • 1 linguriță sare de lămâie
  • 15 frunze de roiniță (opțional, se poate folosi și mentă)

Mod de preparare

Din zahăr și 500 ml apă fierbem un sirop.

Spălăm bine lămâia cu apă fierbinte. Este recomandat să folosim lămâie bio, dacă avem posibilitatea. Tăiem în felii subțiri.

Punem lămâia, sarea de lămâie, frunzele de roiniță și florile de soc într-un borcan. Turnăm peste ele 3,5 litri de apă rece de la robinet.

Apoi adăugăm siropul fierbinte.

Lăsăm 3–5 zile, acoperit, ferit de soare. Se lasă până începe să facă bule – atunci este cel mai gustos. Amestecăm de mai multe ori pe zi. Se poate consuma chiar și a doua zi, chiar dacă nu a început să fermenteze.

Sfaturi pentru o socată natural fermentată, delicioasă:

Amestecă de 2–3 ori pe zi, pentru a stimula fermentarea și a preveni formarea peliculei la suprafață.

Folosește doar borcane de sticlă și acoperă-le lejer, cu o farfurie sau tifon – nu închide ermetic, pentru a permite ieșirea gazelor.

Servește cu gheață, felii de lămâie și frunze de mentă, pentru un efect răcoritor maxim și o prezentare spectaculoasă.

Tags: Retete cu soc

Alte informații utile:

varza-murata-5
Conserve și murături

Boabele de porumb – Secretul neașteptat pentru o varză murată perfect și o moare limpede

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară