angela.
11 iulie (vineri), 2025
angela.

Rețetă detaliată despre cum să faci șuncă de casă. Iese mult mai gustoasă decât cea din magazin

sunca de casa din carne de porc

Astăzi voi pregăti șuncă de casă din pulpă de porc. Nu este un secret pentru nimeni că produsele din carne procesate din magazine nu sunt de cea mai bună calitate. Adesea, în acestea se utilizează carne de pasăre mecanic separată și aditivi de origine necunoscută, care, nu rar, pot fi dăunători pentru sănătate. De asemenea, gustul lor lasă adesea de dorit și aproape niciodată nu corespunde așteptărilor.

Aceste motive sunt exact cele care mă determină să prepar produse din carne acasă. Și eu nu fac excepție, pregătesc frecvent produse din carne acasă. Astăzi vreau să vă împărtășesc rețeta de șuncă de casă, pe care o voi pregăti într-un recipient metalic pentru șuncă. Rezultatul va fi un produs care diferă semnificativ ca gust față de cel din magazin. Această șuncă, învelită în folie alimentară, se păstrează liniștit în frigider timp de o săptămână.

Ingrediente necesare:

  • Carne de porc – 1,3 kg (partea din umăr)
  • Sare de masă – 13 g
  • Sare nitrită – 13 g
  • Coriandru – 10 boabe
  • Piper negru măcinat – 1,2 lingurițe
  • Nucșoară măcinată – 1/3 linguriță

Cum se prepară:

Pentru rețetă, folosesc carne de porc – 1,3 kg din partea superioară a pulpei. Partea superioară a pulpei este o alegere excelentă pentru șuncă, iese suculentă, nu prea grasă și, ca preț, este rezonabilă.

Carnea o spăl, o usuc cu un prosop de hârtie, o tai în cuburi de dimensiunea unei cutii de chibrituri și o pun într-o oală emailată. În această oală va începe procesul de sărare. Este recomandat să folosiți vase din oțel inoxidabil sau emailat pentru acest proces.

Acum presar carnea cu amestecul de sare, care conține sare nitritică și sare de masă, pentru 1 kg de carne se folosesc 20 g de sare, din care 10 g sunt sare nitritică și 10 g sare de masă.

Sarea nitritică este OBLIGATORIE în amestecul de sare, fără ea procesul de sărare nu va fi sigur, iar în produsul final – șunca – nu va exista gustul specific de „șuncă” și nici culoarea roz apetisantă.

Amestec carnea în oală pentru a se acoperi bine cu sare, pun capacul pe oală și o las în frigider pentru 5 zile.

Desigur, puteți începe să preparați șunca și după 2 zile, dar va fi mult mai gustoasă dacă lăsați carnea să se odihnească timp de 2 săptămâni. Pentru mine, o perioadă de 5 zile este suficientă pentru procesul de sărare.

În plus, trebuie să amestecați carnea din oală o dată pe zi pentru a preveni formarea unei cruste. Chiar a doua zi, carnea va elibera colagen și va începe să se lipească, dar nu este un lucru rău, este complet normal.

După 5 zile, carnea este pregătită pentru următoarea etapă. O separ de restul cantității și o mărunțesc la mașina de tocat carne.

Umplu o oală potrivită cu apă și o pun pe foc, încălzind-o până la 80°C, nu mai mult. Pun amestecul de carne și bucăți de carne într-un castron, adaug condimentele: semințe de coriandru, piper negru măcinat, nucșoară măcinată și amestec totul bine.

Rețetă detaliată despre cum să faci șuncă de casăTai o bucată de folie pentru gătit de dimensiunea necesară, în funcție de mărimea recipientului pentru șuncă, și o leg la un capăt. Așez folia cu partea legată în jos, în recipientul pentru șuncă, iar cealaltă parte rămâne liberă.

Încep să pun amestecul de carne în recipientul pentru șuncă, presând ocazional amestecul pentru a elimina aerul.

Rețetă detaliată despre cum să faci șuncă de casă

Toată amestecul de carne este încărcat în recipientul pentru șuncă, acoper cu folie și sigilez bine cu capacele recipientului, fixându-l cu arcuri. Apoi, pun recipientul în oală cu apă, a cărei temperatură este de 80°C.

Voi fierbe 1,3 kilograme de șuncă timp de aproximativ 2 ore, controlând constant temperatura apei cu ajutorul unui termometru cu sondă.

Temperatura apei trebuie menținută între 70 și 80°C, dar nu mai mult.

După 1,5 ore, verific temperatura în șuncă. Pentru aceasta, înțep șunca cu sonda termometrului și verific citirea. Șunca va fi gata la o temperatură de 70°C.

Verificând periodic temperatura, aștept până când șunca este complet gătită, o scot din oală și o pun într-un vas cu apă rece timp de 30 de minute.

Acest pas este necesar pentru a opri procesul de gătire și pentru a preveni fierberea excesivă a șuncii.

După aceea, scot șunca din vasul cu apă și o las să se scurgă. Fără a desface recipientul, îl pun în frigider pentru 12 ore.

Acest timp este necesar pentru ca șunca să se maturizeze la o temperatură de 2-5°C. Abia după această perioadă, șunca poate fi tăiată și gustată. Din 1,3 kilograme de carne, am obținut 1,045 kilograme de șuncă.

Rețetă detaliată despre cum să faci șuncă de casăMirosul de șuncă făcută acasă este incredibil de apetisant, iar gustul este pur și simplu senzațional, credeți-mă pe cuvânt! Sau mai bine, încercați să o preparați!

Pofta buna!

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

retete si beneficiile conurilor de brad
Rețete

Rețete delicioase din conuri de brad – toate făcute acasă, la îndemâna oricui

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară