Această lipie este alternativa perfectă la pâinea obișnuită! Este un deliciu moale și aerat, cu o textură ușor elastica care îi conferă o senzatie plăcută. Exteriorul său este delicat crocant, oferind un contrast perfect între interiorul pufos și suprafața ușor rumenită. După ce este unsă cu unt topit, aroma sa devine și mai îmbietoare, iar pătrunjelul tocat adaugă o notă proaspătă și colorată.
Se potrivește de minune servită ca bază pentru diverse bruschette, însoțind perfect feluri de mâncare cu sos sau chiar folosită pentru a scoate în evidență gustul unui hummus bogat sau al unui guacamole cremos.
Ingrediente:
- 500g făină
- 160ml lapte călduț
- 160ml apă călduță
- 7g (2 lingurițe) drojdie uscată
- 10g (1 lingură) zahăr
- 6g (1 linguriță) sare
- 20ml (1 lingură) ulei de măsline
Pentru topping:
- 20g (4 lingurițe) unt topit
- Pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Într-un bol combină laptele călduț, apa călduță, drojdia uscată și zahărul. Amestecă pentru a combina ingredientele foarte bine.
Adaugă făina și sarea și începe să mixezi aluatul cu o spatulă. Continuă apoi să frămânți cu mâinile până obții un aluat elastic.
Masează uleiul de măsline în aluat până devine neted. Pune foarte puțin ulei pe deasupra, acoperă și lasă să stea pentru 1 oră.
Rulează aluatul într-o bilă și împarte-l în 6 părți. Rulează fiecare bucățică într-o bilă mică și aplatizează-o cu un sucitor într-o formă rotundă. Continuă cu restul aluatului.
Încălzește o tigaie non-aderentă la foc mediu-înalt.
Gătește fiecare lipie pentru 1 minut sau până când începe să facă bule la suprafață. Întoarce și gătește pe cealaltă parte pentru încă un minut. Întoarce din nou, reduce focul la mic și continuă să gătești o gatesti pentru 3-4 minute sau până se umflă. Întoarce și gătește pentru încă 1-2 minute pe cealaltă parte.
Periează fiecare turta cu unt topit.
Presară pătrunjel tocat deasupra și servește.
Sper să vă placă această rețetă simplă, dar delicioasă!