angela.
23 iunie (luni), 2025
angela.

Cozonăcei cu mac, fără ou! Uite cât de simplu se fac: îi poți umple și cu nucă

cozonac fin cu mac

Această rețetă de cozonac cu mac este una dintre cele mai dragi și mai des pregătite în familia noastră. De fiecare dată când vrem ceva dulce, simplu și cu gust autentic, alegem acest cozonac — are o umplutură generoasă, este extrem de fraged și se face fără efort. Spre deosebire de alte rețete mai complicate, aceasta nu cere ouă în aluat și totuși rezultatul este spectaculos: un cozonac pufos, bine crescut și plin de mac aromat.

Indiferent că este pregătit pentru sărbători sau doar pentru a înveseli o zi obișnuită, acest desert cu iz tradițional cucerește prin simplitate și savoare. Fiecare felie e o bucurie, iar umplutura bogată de mac și aroma fină de lămâie aduc acel gust de „acasă” pe care nu-l uiți. Dacă iubești prăjiturile cu mac, acest cozonac are toate șansele să devină preferatul tău.

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 g făină albă
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 3 linguri zahăr (1 pentru maia, 2 pentru făină)
  • 1 praf de sare

Topim 50 g unt în 250 ml lapte, apoi, când nu mai este foarte fierbinte, adăugăm 1 lingură de zahăr și sfărâmăm în el 25 g drojdie. Din cei 400 g de făină necesari pentru aluat, luăm 2 linguri și le adăugăm în laptele cu drojdie, amestecăm și lăsăm să dospească.

În cei 400 g de făină adăugăm 2 linguri de zahăr, un praf de sare, apoi turnăm maiaua crescută. Frământăm bine, acoperim cu un prosop curat de bucătărie. Lăsăm să crească până își dublează volumul.

Cât timp aluatul crește, pregătim umplutura.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g mac măcinat
  • 150–200 g zahăr tos (după gust)
  • 100 ml lapte fierbinte (aproximativ, pentru opărit macul)
  • Coaja rasă de la 1 lămâie

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingură lapte

Amestecăm 200 g mac măcinat cu 150-200 g zahăr tos, apoi opărim amestecul cu aproximativ 100 ml lapte fierbinte. După ce s-a răcit, adăugăm coaja rasă de la o lămâie.

După ce aluatul a crescut, îl frământăm ușor pe un blat presărat cu făină. Eu l-am împărțit în două, am întins fiecare parte într-o foaie de aproximativ 35×35 cm, am întins jumătate din umplutura de mac și am rulat. Procedăm la fel cu cealaltă bucată de aluat.

Punem cele două cozonăcei pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (au avut aproximativ 32 cm lungime), acoperim cu un prosop și le lăsăm să se odihnească 20-30 de minute.

După aceea, le ungem cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte (sau doar lapte), apoi coacem în cuptor preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 30 de minute, până devin rumene.

Nu este nevoie de ou în aluat.

Sfaturi utile:

Folosește mac proaspăt măcinat, pentru un gust intens și plin de savoare.

Nu adăuga făină în plus la frământat, chiar dacă aluatul pare moale — va deveni perfect după dospire.

Lasă cozonacii să se răcorească pe un grătar, acoperiți ușor cu un prosop, pentru o textură fragedă, dar bine coaptă.

Tags: Retete de cozonac

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop si dulceata din muguri si conuri de pin
Rețete

Sirop din muguri tineri de pin sau dulceață din conuri – care e mai bun?

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară