Blat de nuci, piersici scufundate în gelatina și un strat de cremă de halva, preparată din smântână și mascarpone. Exact pentru a face acest desert vă încurajez astăzi. Este DELICIO-OS!
Ingrediente blat de nuci:
- 5 ouă
- aproximativ 150 g zahăr
- 2 linguri de ulei + 2 linguri de apă rece sau rom
- 150-160 g nuci măcinate (eu am folosit nuci de alune)
- 50 g nuci tocate (nuci, alune sau migdale)
- 1 lingură ușor plină de făină (eu am folosit făină de spelta)
- 1/2 linguriță praf de copt
- un vârf de cuțit de sare
Preparare blat:
Albușurile se bat cu un vârf de sare. Când se spumează bine, începem să adăugăm treptat câte o lingură de zahăr. Continuăm să mixăm și adăugăm câte un gălbenuș, apoi turnăm uleiul și romul/apă.
Nucile măcinate le amestecăm cu praful de copt, făina și nucile tocate. Adăugăm acest amestec în compoziția de ouă și amestecăm ușor cu spatula.
Aluatul se toarnă într-o tavă (21x32cm) tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 20-25 de minute. Se lasă să se răcească.
Blatul poate fi însiropat cu apă cu puțin zahăr și suc de lămâie sau cu sirop din piersici (eu nu am folosit nimic pentru însiropare).
Ingrediente cremă de halva:
- 330-400 ml smântână 36%
- 200 g halva vanilie de calitate (după părerea mea, cea mai bună este marca Koska)
- 250 g mascarpone
- opțional – zahăr pudră după gust
- 1 linguriță de gelatină
În plus:
- 1 conservă de piersici
- 3 plicuri de gelatină de piersici
- nuci/migdale tocate pentru decor
Gelatină cu piersici:
Piersicile se scurg de lichid (care poate fi folosit pentru a însiropa blatul sau pentru a prepara gelatina), se taie cubulețe și se lasă câteva minute pe o sită. Apoi se pun pe blatul răcit.
Gelatina se dizolvă în 3 – 3,5 căni de apă fierbinte (apă se poate înlocui parțial cu sirop din piersici). Se lasă să se întărească.
Gelatina care începe să se întărească se toarnă peste piersici. Se pune la frigider până se întărește complet.
Preparare cremă de halva:
Smântâna rece se bate bine până devine tare. La final, se adaugă zahăr pudră după gust (1-2 linguri) și mascarpone, se mixează scurt, doar până la omogenizare.
Gelatina se pune într-o linguriță de apă rece, se amestecă și se lasă să se umfle. Apoi se încălzește pe foc mic, doar până se dizolvă. Se adaugă o lingură de smântână bătută în gelatina topită și se amestecă. Dacă ingredientele s-au combinat bine, se adaugă în restul smântânii și se mixează până se omogenizează. Dacă apar cocoloașe, se mai încălzește scurt pe foc mic, iar apoi se combină gelatina netedă cu smântâna și mascarpone.
La final, se adaugă halva mărunțită și se amestecă cu spatula.
Cremă de halva se întinde peste gelatina întărită și se nivelează.
Tortul se pune la frigider să se răcească. Înainte de servire, se decorează cu nuci/migdale tocate.