Rețetă simplă pentru o pasca delicioasă de brânză de vaci – perfecta pentru ocazia sărbătorilor Pascale insa poate fi pregatita si ca prajitura, pe parcursul anului.
Pentru aroma eu am folosit coaja de lamaie si portocala insa nu este obligatoriu (daca nu va place) – valabil si pentru stafide. Pe acestea le puteti inlocui cu orice alte fructe uscate sau bucati de ciocolata.
Pentru coacere eu am folosit o forma rotunda, cu pereti detasabili, cu circumferinta de 24 cm.
Ingrediente necesare:
- 750 g brânză proaspata de vaci
- 5 ouă
- 200 g smântână
- 8 g zahăr vanilat
- Un praf de sare
- 50 g gris
- 150-180 g zahăr
- 50 g stafide (dacă doriți)
- Coaja de la 1/2 lămâie sau portocala (dacă doriți)
Încălzesc cuptorul la 170 °C.
Mod de preparare:
Într-un castron mare, combin brânza de vaci, smântâna, grisul, sarea și zahărul vanilat. Rad coaja de la jumătate de lămâie si portocala (puteti folosi si coaja la pliculet – deja rasa – este foarte aromata si buna).
Separ albușurile de gălbenușuri. Pun gălbenușurile cu brânza de vaci. Amestec brânza de vaci cu toate ingredientele folosind un blender vertical. Dacă nu aveti blender, puteți strecura brânza de vaci printr-o sită, sau puteți cumpăra una omogenă (pastoasă), apoi trebuie doar să o amestecați cu toate ingredientele.
Adaug puțină făină la stafide, amestec și adaug la brânza de vaci. Clătiți stafidele în prealabil. Pun compozitia finită deoparte pentru a permite grisului să se umfle.
Bat albușurile treptat adăugând zahărul. Bat până se formează vârfuri rigide. Încorporez albușurile bătute în compozitia de brânză de vaci în câteva etape.
Am folosit o forma de copt cu un diametru de 24 cm, am tapetat fundul cu hârtie de copt. Ung pereții cu unt și îi tapetez și ei cu hârtie de copt. Transfer aluatul în formă, îl nivelez.
Coaceți pasca la 170 °C timp de 1 oră… 1 oră 10 minute. Se va ridica cu aproximativ 2 cm, se va rumeni deasupra și se va fixa complet. La final, deschid putin usa cuptorului și o las să se răcească. Presar pasca finită cu zahăr pudră.
Va doresc pofta buna!