Ne-am gândit care rețetă nu ar trebui să lipsească nici în versiunea fără gluten, așa că am pregătit pentru voi rețeta de tort cârtiță fără gluten.
Aluatul a fost extrem de ușor de lucrat, pufos și intens de ciocolatos – imposibil de deosebit de varianta cu gluten.
V-am pregătit și 2 tipuri diferite de creme, în funcție de alte intoleranțe sau preferințe. Mascarpone fără lactoză nu este mereu ușor de găsit și poate fi destul de costisitor. De aceea, am pregătit și o versiune vegană pe bază de frișcă vegetală, pe care o puteți cumpăra simplu și din magazinul nostru online.
Ei bine? Pentru ce variantă ați optat voi?
Ingrediente pentru blat
- 4 buc ouă
- 125 g zahăr tos
- 125 g unt
- 50 ml lapte
- 150 g făină fara gluten
- 50 g cacao olandeză
- 1 jumătate de cană praf de copt
Pregatirea blatului:
1 Ouăle și untul trebuie să fie la temperatura camerei, așa că lăsați-le să stea cel puțin o oră înainte.
2 Amestecați făina cu cacaua și praful de copt. Bateți albușurile cu jumătate din zahăr până obțineți o spumă tare.
3 Bateți untul cu restul de zahăr până devine o cremă pufoasă, cel puțin 3 minute, apoi adăugați gălbenușurile unul câte unul.
4 Încorporați alternativ, la viteză mică, laptele călduț și amestecul de făină.
5 Dacă este necesar, mai puteți adăuga câteva linguri de lapte – să nu fie rece!
6 La final, încorporați ușor spuma de albușuri, în 2-3 tranșe.
7 Turnați aluatul într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt (diametru 24 – 26 cm). Coaceți la aproximativ 180°C timp de 25-30 minute. După coacere, lăsați să se răcească complet.
Ingrediente cremă cu mascarpone
- 250 g mascarpone fara lactoza
- 250 ml frișcă lichidă fara lactoza
- 250 g brânză dulce fină fara lactoza
- 1 jumătate de cană zahăr vanilat
- 50 g ciocolată
sau ingrediente cremă cu frișcă
- 2 buc frișcă lichidă
- 2 buc zahăr vanilat
- 2 buc întăritor pentru frișcă
Final
- 3 buc banane
Pregatire cremă cu mascarpone
8 Bateți mascarpone cu frișca și zahărul vanilat până obțineți o cremă fermă – atenție să nu o bateți prea mult. Apoi încorporați ușor brânza dulce. Radeți ciocolata fin și amestecați-o în cremă.
Pregatire cremă cu frișcă
9 Bateți două cutii de frișcă cu zahărul vanilat și întăritorul până devine fermă, apoi încorporați ciocolata rasă fin.
Final
10 Pe blatul răcit, marcați un cerc la aproximativ 2 cm de margine. Cu o lingură, scoateți cu grijă o parte din blat până la o adâncime de circa 2-3 cm. Păstrați blatul scobit. Curățați bananele, tăiați-le pe lung și așezați-le des pe fundul blatului.
Deasupra turnați crema și modelați un mic „mușuroi”. Presărați deasupra blatul rămas fărâmițat grosier și apăsați ușor. Puneți la rece măcar pentru o perioadă scurtă.